Kafferbøffel (Syncerus caffer)


170 cm
210-340 cm

576-680 kg

340 Dage/Days/Tage

1 Stk./Young

20-25
Status: Ikke truet
Føde: Græs
Kafferbffeludbredweb(1).jpg Se udbredelseskort

Kafferbøffel (Syncerus caffer) i Zoo TV

Vintersysler

Kafferbøfler bestemmer selv!

Oppe på mærkerne!

Det er Ekberg, der styrer!

ForsigtigPer!

Et farligt vandtrug!

Sidste skud på stammen

En lille ny kafferbøffeltyrekalv

FORÅR!

Når hannerne mødes!

Kafferbøffelkalve

Ekberg har gjort det godt!

Forårsfornemmelser

Skønt, når solen skinner.

En farlig situation

Ka' det virkelig passe, at Ekberg er en tøsedreng?

Øv!

Øv, en plads ned i hierakiet

Otze og Ekberg

Nu skal næsehornshan møde kafferbøffeltyr

Hanner

Det er mig, der bestemmer!

Av min arm 2

Ekberg er passificeret for en kort bemærkning.

Av min arm!

Av min arm, Ekberg har ondt i benet,

Mere Fidelis

Vores nye kafferbøffelko skal møde sin familie for allerførste gang.

Velkommen til Fidelis!

En kafferbøffel frem og een tilbage.

Kafferbøffelkalv


HyggeOverenskomst

Hvorfor klapper Thomas Ekberg?

Farvel Bonnie!

Bonnie skal til Sverige, men hun vil vist hellere blive hjemme hos mor.

Udlukning 2010

Hvem bestemmer på savannen? Ekberg eller Kaj?

X-Factor

Der er masser af X-Factor i Givskud Zoo

Ekberg

Ekberg er altid kampberedt.

Kafferbøffelkalv

Bedstemor Xtase overtager styringen, da Nani kommer til verden. Det går bare ikke, at mor Lola ikke får lov at give den lille en mælketår.


Kafferbøffel (Syncerus caffer) - Information

Levesteder

Kafferbøflen lever i Afrika syd for Sahara. Den kan findes både i skove og på åbne savanner.

 

Udseende

Kafferbøflen er et imponerende dyr at se på. Den er solidt bygget med en vægt på op til 900 kg. På trods af sit tunge udseende menes kafferbøflen at kunne løbe helt op til 50 km/t. Hannerne er størst og kan blive tre til fire meter lange og opnå en skulderhøjde på op til 170 cm. Mest imponerende er kafferbøflens horn, som giver den et faretruende udseende. Hornene kan blive op til 160 cm lange. Med disse horn er bøflen i stand til at holde både løver og hyæner fra livet. Kafferbøffeltyrens horn er ekstra kraftige ved roden, hvor de tilsammen danner et skjold, der dækker det øverste af hovedet. Tyrene kæmper om en hun i brunst ved at støde dette skjold mod hinanden.

 

Føde

Ligesom vores hjemlige køer er kafferbøfler drøvtyggere med fire maver. De spiser græs og bruger mellem otte og ti timer på at spise græs. De søger føde om natten og hviler sig om dagen. I perioder med tørke søger bøflerne mod lavere liggende områder eller mod vand.

 

Social adfærd

Flokkene varierer i størrelse, men kan tælle fra 50 til 1500 dyr med et gennemsnit på 350. De store flokke består af hunner, der er i familie med hinanden, samt hunnernes kalve fra de foregående to sæsoner. Hannerne går enkeltvis, men kan i tørketiden slutte sig sammen i ungkarlegrupper bestående af tre til fire hanner. I flokkene er der en rangorden blandt flokmedlemmerne. Blandt andet vil tyrene i en ungkarlegruppe kæmpe indbyrdes om de køer, der er i brunst. Gamle kafferbøffeltyre lever alene, og det er især disse gamle tyre, der har haft ry for at overfalde mennesker.

Kafferbøfler er ekstremt aggressive, og de kaldes for et af Afrikas farligste dyr. De tager da også gerne kampen op med en løve. Løverne ved også godt, at det kan være farligt at angribe en kafferbøffel, og de undgår det derfor helst.

Storvildtjægerne i Afrika har døbt det mest eftertragtede storvildt for ”The Big Five”. Disse fem dyr er løven, elefanten, leoparden, næsehornet og kafferbøflen. Disse dyr var mest eftertragtede på grund af deres temperament, som jægerne især oplevede, når dyrene var blevet såret. Flere forskere mener da også, at flere jagthistorier er fremkommet ved, at anskudte kafferbøfler har opført sig aggressivt. Det har medvirket til at overdrive den vildhed, som tilskrives kafferbøflen. I dag hvor flere af ”The Big Five”-dyrene er truede arter, er man begyndt at tilbyde jægere at nedlægge dyrene med bedøvelsespile i stedet for rigtige kugler, der dræber. På den måde kan jægeren stadig fotograferes stående ved siden af det ”nedlagte” dyr - uden at et dyr må lade livet for jagtens skyld.

 

Seksuel adfærd

Kafferbøfler kan parre sig året rundt, men de fleste parringer sker i forbindelse med regntiden, som på Serengetisletten er mellem februar og juli. I parringstiden snuser kafferbøffeltyrene til kafferbøffelkøernes urin for at finde ud af, hvornår de er klar til at blive parret. Når en tyr har udvalgt en ko, bevogter han hende. Men koen vælger ikke den første og bedste. Hun venter på, at andre tyre med højere rang skal komme forbi. Tyrene vil så slås om retten til hende. Den udvalgte tyr slikker koens bagdel og hviler sit hoved på den. Hvis koen accepterer hannen, parrer de sig to gange inden for en halv time. Koen kan også indlede en parring ved at placere sit hoved ved tyrens mave eller ved at hvile hovedet på tyrens bagdel.
Køerne er drægtige i 340 dage, hvorefter en enkelt kalv på omkring 40 kg fødes. I naturen fødes kalvene i regntiden, hvor der er rigeligt med græs til deres første levemåneder. Tyrekalvene må forlade deres mødre efter to år, hvorefter de slutter sig sammen i ungkarlegrupper. De unge køer bliver ved deres mødre, indtil moren føder sin næste kalv eller endnu længere tid end det. Kafferbøfler kønsmodnes ved fem- til niårsalderen.

 

Bonusinfo

Da muslimerne mødte lokalbefolkningen i Afrika, kaldte de afrikanerne for ”kafir”, som betyder "de vantro". Deraf udsprang skældsordet ”caffer”, som nu er et nedsættende ord for en sort afrikaner. Kafferbøflen er ligesom mange afrikanere sort, og derfor har navnet hængt ved.


De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
ZIMSGod adgangDanish Association of Zoos and AquariasEuropean Association of Zoos and AquariasWorld Association of Zoos and AquariumsTopattraktioner
Cookies - Vores hjemmeside bruger cookies. Hvis du anvender vores hjemmeside accepterer du, at der gemmes cookies på din computer. Hvad er cookies? Læs mere

Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.