Hvidt næsehorn (Ceratotherium s. simum)


170-185 cm
360-420 cm

1400-2600 kg

 470-480 Dage/Days/Tage

 1 Stk./Young

40-50

Status:

Næsten truet

Føde: Græs
Hvidt-nsehornudbredweb.jpg Se udbredelseskort

Hvidt næsehorn (Ceratotherium s. simum) i Zoo TV

Gå væk fluer 2

Gå væk dumme fluer!

Laaangt om længe!

Morgenhygge på savannen.

Tæt på!

Kom nærmere!


Hvidt næsehorn (Ceratotherium s. simum) - Information

Levesteder

Det hvide næsehorn, også kaldet bredsnudet næsehorn, opstod i Afrika for kun to til fem millioner år siden. Det er det eneste næsehorn, der udelukkende har eksisteret i Afrika. Det levede oprindeligt på busksavannen i hele det østlige og sydlige Afrika. I dag er dyrets udbredelse stærkt begrænset især på grund af jagt.

 

Udseende

I Afrika lever der både de såkaldte "hvide" og "sorte" næsehorn. De har stort set samme farve, og der hersker en del tvivl om, hvordan disse navnet er opstået. Det er derfor mere korrekt at kalde de hvide for bredsnudet næsehorn og de sorte for spidssnudet næsehorn. Disse navne henviser til formen på snuden og munden. Hos bredsnudet næsehorn er munden bred og flad. Hos spidssnudet næsehorn er snuden spids, og de har en næsten fingerformet overlæbe. Det bredsnudede næsehorn er det største, og vejer gennemsnitligt 500 kg mere end det spidssnudede. Begge arter har to horn på næseryggen. Disse horn er ikke horn i traditionel forstand, men en slags sammenvoksede hår. Hornet sidder kun forankret i huden og kan slås af i slagsmål. Der vokser imidlertid et nyt ud med en hastighed på mellem fem og ti cm om året.

 

Føde

Det bredsnudede næsehorn er en af de mest specialiserede græsædere. De store brede læber er forsynet med en hård kant, der gør munden til en perfekt plæneklipper. Næsehornet er i stand til at bide nok så lille en tot græs af uden at rykke planten op ad jorden. Dyret har ingen fortænder, men til gengæld har de nogle meget kraftige kindtænder, der kan tygge selv de sejeste græsstrå. Selvom det bredsnudede næsehorn er en græsæder, er det ikke en drøvtygger. Det har kun én mave, og omsætningen af føden foregår overvejende i tyktarmen. Næsehorn kan spise mellem 60 og 80 kg græs i døgnet, og de græsser fortrinsvis i de tidlige morgentimer og sent om eftermiddagen. Midt på dagen slapper de af i skyggen af et træ. De behøver kun at drikke vand med to til tre dages mellemrum, og de benytter så ofte lejligheden til et godt mudderbad, der er med til at beskytte mod den brændende sol og stikkende insekter.

 

Social adfærd

Det bredsnudede næsehorn er det mest sociale af alle næsehorn, men det er dog faktisk ikke særlig socialt. Hvis man ser flere næsehorn sammen, er det oftest ved et vandhul, eller også er det nogle få beslægtede hunner og deres unger, der færdes sammen i en kortere periode. Den tætteste sociale binding mellem to næsehorn ses mellem mødre og deres afkom.

 

Territorial adfærd

Det sociale mønster afspejler sig i næsehornenes territorialadfærd. En voksen han har et velafgrænsede territorium uden overlap med andre voksne hanner. Hannen markerer territoriet med urin og fækalier. Han sprøjter urin bagud mellem bagbenene og laver samtidig nogle lange skrabemærker i jorden med fødderne. En speciel adfærd hos den bredsnudede næsehornshan er dog, at den kan været ganske tolerant overfor andre hanner i sit territorium - bare disse hanner ikke udviser territorial markeringsadfærd. Denne tolerance betyder, at en han kan krydse en anden hans territorium på vej til for eksempel et vandhul, uden at der opstår slagsmål.
Hvis to territoriale hanner alligevel kommer op at slås, ses en anden meget speciel adfærd. Taberen af kampen bliver stående på kamppladsen, mens vinderen bakker væk fra ham. Når vinderen er tilstrækkelig langt væk, kan taberen forlade territoriet. I de territoriale kampe er hornene et formidabelt våben, men det sker dog sjældent, at to bredsnudede næsehorn skader hinanden alvorligt.
De bredsnudede hunnæsehorn lever også i velafgrænsede territorier, men de har ofte overlap med flere andre hunner og flere territoriale hanner. Hanner har typisk et territorium på 10 til 15 km², mens hunnernes territorier er lidt større.

Seksuel adfærd

Næsehornshunnerne bliver kønsmodne, når de er omkring fem til syv år gamle. Når de kommer i brunst, opsøger de deres foretrukne territoriale han og bliver parret. Hunnen går drægtig i 16 til 18 måneder og føder så en enkelt unge. Ungen bliver hos moderen i fire til fem år, men hun kan få en ny unge allerede efter to et halvt år år, og hun kan således godt have to unger hos sig.
Et voksent næsehorn har faktisk ingen naturlige fjender, men ungerne er i fare for at blive angrebet af både hyæner og løver, så moderen beskytter dem godt. Når bredsnudede næsehorn med unger flygter fra en fare, løber ungen altid foran moderen. Derved har hun gode muligheder for at forsvare den. Dette er i modsætning til de spidssnudede næsehorn, hvor ungen løber bagved moderen.

 

Bonusinfo

Hornet er hovedårsagen til, at bestanden af næsehorn er svundet ind, så arten er truet. Horn forhandles nemlig illegalt i Asien som feber- og smertestillende medicin, og i arabiske lande bliver det brugt til daggertskæfter. Prisen kan ligge så højt som 100.000 kr./kg, hvilket har medført omfattende krybskytteri på alle arter af næsehorn. 


I dag findes der færre end 20 spidssnudede næsehorn af den nordlige underart Ceratotherium simum cottoni. De lever i det dårligt kontrollerede Garamba-reservat i D.R. Congo. I værste fald er den nordlige underart blevet udryddet på grund af krybskytteri.
Allerede for hundrede år siden var den sydlige underart Ceratotherium simum simum næsten totalt udryddet. Men det lykkedes at redde en meget lille bestand i Umfolozi- og Hluhluwe-reservaterne i Sydafrika. Under de kontrollerede og beskyttede forhold voksede bestanden støt, og i dag findes der godt 11.000 hvide næsehorn i forskellige reservater i flere lande i det sydlige Afrika. Dermed er det sydlige bredsnudede næsehorn det mest talrige af alle næsehorn - og også det eneste, der umiddelbart synes sikret mod udryddelse.

Kom helt tæt på GIVSKUD ZOOs næsehorn. Tag med på Go' Morgen Zoo


De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
ZIMSGod adgangDanish Association of Zoos and AquariasEuropean Association of Zoos and AquariasWorld Association of Zoos and AquariumsTopattraktioner
Cookies - Vores hjemmeside bruger cookies. Hvis du anvender vores hjemmeside accepterer du, at der gemmes cookies på din computer. Hvad er cookies? Læs mere

Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.