Wapiti (Cervus elaphus canadensis)


wapiti_hojde.jpg 75-150 cm
wapiti_langde.jpg 165-290 cm

147-499 kg

wapiti_dragtighed.jpg

235-255 Dage/Days/Tage

wapiti_antal_unger.jpg

1 Stk./Young

 

24-27

Status:

Ikke truet

Føde: Planter
Se udbredelseskort

Wapiti (Cervus elaphus canadensis) i Zoo TV

Minus gevir!

Af med geviret!

Kom bare an!

Hold jer væk fra mine hunner!

Adgang Forbudt 2

Nu går den ikke længere!

Adgang Forbudt 1

Travlhed i smedeværkstedet.

Nye venner!

Udmærket sted!

VIDSTE DU?

VIDSTE DU det om wapitier?

Ny wapitityr!

Overraskelse i dagligdagen.

Adgang forbudt tilladt!

Grønnere græs?

Ugens dyr: Wapiti

Wapitien er verdens største kronhjort.


Wapiti (Cervus elaphus canadensis) - Information

Levesteder

Wapitien lever i det vestlige Nordamerika samt i den østlige del af Asien.

 

En stor drøvtygger

Wapitien er en drøvtygger, nøjagtig som vi kender det både fra kameler og køer. Det betyder, at den har fire maver.
Wapitien lever af græs, blade, bark og frugter. 

 

Verdens største kronhjort

Wapitien er verdens største kronhjort og verdens andenstørste hjort, kun overgået af elgen.
 

Kampen om hunnerne

Kun hannerne får gevirer. Gevirerne starter med at gro hvert forår og smides hver vinter, nøjagtig ligesom vores egen kronhjort gør herhjemme. Parringssæsonen løber fra august og frem til tidlig vinter. I dette tidsrum kæmper hannerne om retten til at parre en flok hunner. Via kampene får hannerne opbygget et harem. Når kampene er slut, beholder hannen sit harem, som han forsvarer både mod andre hanner og mod rovdyr.

Hannerne konkurrerer ved at stille sig op foran hinanden og se hinanden an, mens de udstøder en række brøl eller rettere sagt skrig. Det skaber dominans og tiltrækker hunnerne. Man har bevist, at de hanner, der skriger højest, oftest er de bedste til at tiltrække hunner. Skrigene kan høres hele sæsonen igennem og er næsten ligeså gennemtrængende som ulvenes hyl. Udover skrigene bruger hannerne også geviret til at slås med. 
Kønsmodne hanner, der konkurrerer om hunner, kan have en lidt speciel adfærd. Først graver de et hul i jorden, derefter fylder de hullet med urin, og til sidst ruller de sig i det. Lugten af urin tiltrækker hunner.
En tyr med et harem kan let tabe helt op til 20% af sin kropsvægt under parringssæsonen. Når hunnerne er blevet parret, gennemgår de en drægtighedsperiode på 235 til 255 dage, hvorefter de føder en kalv. Ligesom de fleste andre hjortearter bliver kalvene født med hvide pletter, men allerede i slutningen af sommeren mister de pletterne, og deres voksenfarve træder frem. 

 

Levevis

Wapitien lever i flok, gerne opdelt i han- og hungrupper. Hunnerne lever i små grupper, anført af en ældre hun. I disse grupper kan der også være unge og svage hanner, men oftest danner hannerne deres egne grupper. Wapitier har ikke et decideret territorium. De opholder sig ofte i det samme område i lang tid ad gangen, men flytter gerne, hvis fødemulighederne bliver for ringe, eller hvis pladsen for trang. 
 

Den hellige hjort med den hvide rumpe

I visse dele af Asien anses wapitien for at være et helligt dyr, og flere steder bruges geviret i traditionel medicin. Desuden jages wapitierne for deres kød, hvilket er helt lovligt, da de ikke er en truet dyreart.
Navnet wapiti er et indiansk ord, der betyder hvid. Dette hentyder til hjortens hvide rumpe.


De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
ZIMSGod adgangDanish Association of Zoos and AquariasEuropean Association of Zoos and AquariasWorld Association of Zoos and AquariumsTopattraktioner
Cookies - Vores hjemmeside bruger cookies. Hvis du anvender vores hjemmeside accepterer du, at der gemmes cookies på din computer. Hvad er cookies? Læs mere

Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.