Yakokse (Bos mutus grunniens)


150-200 cm
250-280 cm

333-1000 kg

258-270 Dage/Days/Tage

1 Stk./Young

20-25

Status: Ikke truet
Føde: Planter
Yakokseudbredweb.jpg Se udbredelseskort

Yakokse (Bos mutus grunniens) i Zoo TV

Trængsel omkring krybben

Morgenmad tak!

Snedyr

Yakokser elsker kulde


Yakokse (Bos mutus grunniens) - Information

Levesteder

Vilde yakokser lever på øde stepper i det tibetanske højland i op til 6000 meters højde. I de relativt varme måneder august og september holder de sig i højder med permanent sne, mens de resten af året lever i lavere højder. Yakoksen er ekspert i at klatre og er meget sikker på benene.

 

Udseende

I naturen kan hanner veje op til 1000 kg og være over to meter i skulderhøjde. Hunner vejer kun en tredjedel af hannens vægt.
Den vilde yak er sort. Den domesticerede yakokse er mindre end den vilde, og den kan både være rødlig, brun og sort.

 

Føde

De spiser græs, urter og lav.

 

Social adfærd

Hunner og kalve kan danne store grupper på 1000 individer eller flere, mens voksne hanner lever i mindre grupper på op til 12 dyr.

 

Seksuel adfærd

Hunner får kalve en gang om året. Drægtighedsperioden er ni måneder. Kalven kan klare sig selv efter et år og er fuldvoksen efter seks til otte år.

 

Bonusinfo

Tibetanerne har tæmmet yakoksen og bruger den som malkekvæg, kødkvæg, ridedyr og lastdyr, og så bruger man også deres uld. Hvert dyr kan bære ca. 50 kg., og yakokserne er ofte den eneste mulighed for at få varer frem til fjerntliggende byer.

 

Vilde yakokser er fredet i Kina, men bestanden er truet på grund af ukontrolleret jagt af lokale stammer. Yakokser blev formodentlig domesticeret i Tibet før vores tidsregning, og dyrene findes i dag i bjergene i det centrale Asien. De er meget føjelige og lærevillige.

 

 


De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
ZIMSGod adgangDanish Association of Zoos and AquariasEuropean Association of Zoos and AquariasWorld Association of Zoos and AquariumsTopattraktioner
Cookies - Vores hjemmeside bruger cookies. Hvis du anvender vores hjemmeside accepterer du, at der gemmes cookies på din computer. Hvad er cookies? Læs mere

Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.