Bjørnene spiser ekstra om efteråret
Den faste dyrepasser hos brillebjørnene i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Christina Madsen, gør klar til morgenmad hos brillebjørnene. Og her over efteråret er hun begyndt at skrue op for mængden af mad til parkens brillebjørne, Sonco, Tupa, Raymi, Nazca og lille Uno.
- Vi oplever, at dyrene her hen mod efteråret begynder at tage væsentligt mere fra. De begynder at være mere urolige, når vi nærmer os fodringstider, og så snart de får chancen, kaster de sig over maden. Så vi har skruet op på næsten dobbelt ration af, hvad de normalt får over foråret og sommeren, siger dyrepasseren.
Naturligt med ekstra appetit
Den øgede fodermængde kan også ses på vægten. Bjørnene har taget godt på, og over gør det heller ikke noget, at pilen på vægten svinger noget højere op end om sommeren.
- Den skal faktisk helst godt op, og vi vil nødig se, at de taber sig, for det er brillebjørnes naturlige adfærd at spise mere om efteråret. I naturen, når vintermånederne nærmer sig, og mængden af føde svinder ind, sørger de for at polstre sig godt med ekstra føde, så de er rustet til vintermånederne. Og ud på vinteren begynder de så igen at ændre spisevaner, hvor de indtager mindre mængder, forklarer dyrepasseren.
Hun tilføjer, at hun i forhold til hunnen Nazca udover at fodre godt op til vinteren, også skal tage højde for brillebjørneungen Uno;
- Han er begyndt at spise fast føde, men dier også stadig hos moren. Og nu, hvor han snart runder otte måneder, tager han virkelig godt fra. Så Nazca har brug for en masse næring for både at have nok til ungen og sig selv.
Har lært dem at kende
Christina Madsen har passet brillebjørnene, siden de ankom til parken for godt to et halvt år siden.
Og i den tid har hun lært deres fodervaner at kende.
- Til at begynde med spørger man jo andre dyreparker om deres management af brillebjørne, men nu, hvor vi har haft vores bjørne i et par år, og vi har set deres adfærd og ændringer herved over årstiderne, får man mere indsigt i, hvordan vi skal håndtere dem. Det gælder for eksempel rutiner i stalden, udlukning og altså også de løbende tilpassede foderplaner efter årstiderne. Og det er en kæmpe fordel, når vi skal sikre trivslen for dyrene, siger hun.