Bliv i bilen på safarituren
En uheldig sag fra Knuthenborg Safaripark ramte medierne i weekenden. En gæst var steget ud på safarituren hos parkens bisonokser trods skiltning om, at det ikke var tilladt.
Ifølge mediernes omtale gik manden tilsyneladende ud af sin bil, fordi bisonokserne blokerede vejen for bilerne, og han blev utålmodig og ville flytte på de store dyr. Parkens egne vagter var ikke til stede ved episoden, og manden selv gav sig ikke til kende over for parkens personale efterfølgende. Derfor er det andre gæsters øjenvidneudsagn, der er nævnt i medierne. Ifølge bt.dk fortæller en kvinde om, at manden barfodet forlod sin bil og gik hen mod okserne, hvor han klappede i hænderne for at få dem til at flytte sig. Det fik den store bisontyr til at løbe efter manden og stange ham, så han fløj op i luften og ind i et hegn. Han formåede selv at rejse sig og gå tilbage til sin bil.
- Det er en meget alvorlig hændelse, og desværre er det et rigtig godt eksempel på, hvorfor vi har de strikse regler, både her i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA og i Knuthenborg, hvor gæster kører inde blandt en række dyr, siger biolog Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:
- Langt, langt de fleste gæster har en fornuftig tilgang til at bevæge sig rundt i parken og at holde sig i bilerne, men denne hændelse fra Knuthenborg er en reminder til alle, om at det er meget vigtigt at man overholder reglerne, når man besøger safariparker.
Farligt med nærkontakt
I GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er der områder med sydamerikanske, nordamerikanske og afrikanske dyr. Gæster kan blandt andet køre rundt og møde guanacoer, bisonokser, antiloper, strudse, giraffer, zebraer og løver.
- Der er tale om nogle meget store dyr, som kan være rigtig farlige at komme for tæt på. De kan bide, sparke og stange en. Derfor er det så vigtigt, at gæster overholder reglerne og bliver i bilen under hele safarituren rundt. Selvom dyrene kan virke nok så rolige set fra bilen, så kan de blive overraskede, bange eller aggressive, hvis de føler sig truede. Og det er farligt, hvis man har forladt sin bil og står midt i det, forklarer biologen.
Han fortæller, at al kørsel foregår på dyrenes præmisser:
- Så hvis de spærrer vejen, må man vente lidt, til de flytter sig. Eller vente på, at vores savannepatrulje kommer forbi. De kører konstant rundt og tjekker alle dyrene på safariruten, så der går aldrig mere end fem-ti minutter, før man kan få hjælp. Imens må man nyde synet af dyrene - i sikkerhed i sin bil.
Også dyrepassere tager sig i agt
Af og til kan gæster måske se en dyrepasser være ude i anlæg blandt dyrene på safariruten, når de rengør områderne. Ifølge biologen er det dog ikke noget, gæster skal efterligne:
- Vores dyrepassere er specialuddannede, og de kender dyrene og deres signaler. Dyrepasserne holder sig også på afstand og tilrettelægger arbejdet, så de ikke forstyrrer dyrene. Og de har altid en traktor i nærheden, som de kan søge til, hvis dyrene er tæt på. Og ved de fleste af dyrene har vi aldrig personer i samme anlæg som dem. Ligeledes går ingen af vores dyrepassere går hen og skubber med bisontyren, zebraerne eller løverne – der er aldrig fysisk kontakt. Det er vilde dyr, og det skal man have respekt for. Så bliv i bilen og nyd synet af dyrene derfra.