Bongo tog på springtur
- Hallo, Christian, vi har en bongo, der er løbet over på Nordamerika.
Dagens vagtleder i GIVSKUD ZOO, Christian Unmach, bliver over radio kaldt ud til safariruten af den faste parkvagt, der patruljerer området i traktor.
En bongo har krydset færisten, der skiller bongoernes skovsavanne fra området Nordamerika, hvor bisonokserne går.
Masser af ansatte sætter direkte kurs mod området for at få situationen under kontrol.
- Sådan fungerer det her; når der er en akut situation, smider vores personale det de har i hænderne og byder ind med hjælp, hvis det er nødvendigt. Så vi kan samle rigtig mange mennesker på få minutter, forklarer GIVSKUD ZOOs direktør, Richard Østerballe og tilføjer:
- Det kan ske, at dyr forlader deres anlæg og går ind til naboerne, hvis de bliver skræmte. Vi har færiste mellem anlæggene, men dyrene kan godt forcere dem uden at tage skade. Og så får vi dem tilbage på anden vis, som vi skulle gøre det med den undslupne bongo.
Samarbejde sikrer kontrollen
Dagens ekstraordinære opgave forløber meget roligt, og det er ikke farlige dyr, der er tale om. Men det tages alligevel meget alvorligt, så situationen ikke kan udvikle sig.
Vagtlederen følger stille og roligt med bongoen rundt langs kanten i bisonoksernes anlæg i forsøget på at genne den tilbage til sit eget anlæg ved siden af.
Imens er masser af dyrepassere kommet til i køretøjer. De danner kæde rundt om bisonokserne, både for at de og bongoen ikke stresser og skræmmer hinanden – og for at vagtlederen ikke hele tiden skal holde fokus på dem også.
Samtidig har nogle andre dyrepassere lukket safariruten midlertidigt af for gæster, så der er ro til arbejdet.
Kørt tilbage til stalden
Bongoen er ikke opskræmt, men den kan ikke rigtig finde vej tilbage selv. Det lykkes dog vagtlederen og dyrepasserne at få gennet den ned til en tom stald og lukket den inde.
Derefter kommer en transportvogn til, som bongoen kan gå ind i. Og så bliver den kørt tilbage til sin egen stald.
Under hele forløbet var den rolig, og heller ikke efter køreturen virkede den stresset.
- Bongoer har et helt særligt væsen. Det er den eneste af antiloperne, der er fuldstændig fortrolig med os. Men samtidig er den utrolig nem at skræmme. Og det var der så en, der var blevet. Heldigvis faldt den hurtigt til ro under springturen, fortæller Richard Østerballe.
Tester de uforudsete situationer
Situationen med den undslupne bongo var dagens uforudsete opgave, men den var under kontrol hele tiden, og der var ikke fare for dyr eller mennesker.
Men netop fordi der er rovdyr i GIVSKUD ZOO, og der trods meget høje sikkerhedskrav og foranstaltninger er risiko for, at de kan slippe ud, bliver situationer med undslupne dyr trænet og drøftet hvert år.
- Uforudsete hændelser som et dyr på springtur hjælper os til at være forberedt. Derudover holder vi også regelmæssige planlagte øvelser, så alle ved, hvad de skal gøre i nødstilfælde, siger Richard Østerballe og tilføjer:
- Nu var det ikke livsfarlige dyr, der var tale om her. Og risikoen for, at livsfarlige dyr som løver og savannebøfler kan slippe ud af deres anlæg, er uendelig lille, fordi vi har så mange sikkerhedsprocedurer. Men det, at vi kan træne til det, er vigtigt for os, så vi kan undgå, at mennesker og dyr kommer til skade.