Brillebjørne blev sundhedstestet
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs faste dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen samarbejder med dyrlæge Rikke Sand fra Givskud Dyreklinik om dagens særlige opgave; et større sundhedstjek af parkens to brillebjørne Sonco og Tupa. Med til at assistere er også en af parkens biologer og flere dyrepassere.
- Vi skal igennem grundige undersøgelser i dag, fordi bjørnene kom hertil fra en zoologisk have, hvor der blev konstateret tuberkulose hos en anden dyreart. Og selvom bjørnene før er testet negative, og risikoen for at de bærer sygdommen er minimal, så vil vi alligevel være helt sikre på at de er raske, før vi henter flere brillebjørne ind i parken, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.
Mange forskellige undersøgelser
Den første til at blive tjekket er Tupa. Ditte-Mari Sandgreen har bedøvet ham, og da han sover, går dyrlægerne først i gang med at intubere og sikre bjørnens vejrtrækning.
Derefter får Tupa lavet en særlig hudtest for tuberkulose, som kan vise om han har antistoffer mod sygdommen. Ditte-Mari Sandgreen injicerer en afstemt mængde reagens i begge øjenlåg, og dernæst foretager dyrlægerne et lungeskyl.
- Et lungeskyl kaldes også en BAL prøve og giver en prøve på det slim, der er allernederst i lungerne. Vi fører en tynd slange ned i bunden af lungen, og så sprøjter vi sterilt saltvand igennem slangen. Saltvandet blander sig med lungesekret, og suges op igen med det samme. Derefter kan det blive analyseret, og bakterier kan dyrkes og testes, forklarer dyrlægen og tilføjer:
- Indsprøjtningen i øjenlåget er en anden test, der giver os svar på, om bjørnene kan have tuberkulose. Vi tilser dem efter 24, 48 og 72 timer for at se, om de får hævede øjenlåg, og det giver os også en indikation af, om de kan være smittede.
Udover tjek for tuberkulose udførte dyrlægerne også et generelt sundhedstjek af poter, ører og tænder mm. Derudover blev der taget blodprøver.
Minimal risiko for smitte
Sandsynligheden for, at bjørnene er smittede har hele tiden været minimal. De blev testet før ankomsten til Danmark, har været i lovpligtig karantæne den første måned, og derefter har deres stald og anlæg været i isolation, hvor der har været særlige forholdsregler i forhold til pasning.
- De har på intet tidspunkt vist kliniske tegn på sygdom, tværtimod har de virket sunde og raske. Så vi har ikke været bekymrede, men vi har alligevel taget vores forholdsregler, fordi vi har en meget høj sundhedsstandard i parken, og den vil vi bevare. Så vi vil bare være helt sikre, nu hvor vi snart skal hente nye bjørne til parken, siger Ditte-Mari Sandgreen.
Bjørnene var raske
Dyrlægens formodning viste sig efter analyse af prøverne også at holde stik; bjørnene er sunde og raske, og viste ingen tegn på smitte.
- Det er jo en stor lettelse. Det betyder, at vi kan arbejde videre med vores planer om at få nye bjørne hentet til parken, siger dyrlægen.
Hvis alt går efter planen, bliver flokken af brillebjørne i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA udvidet i løbet af sommeren.