Buk rykker ind til hunnerne
I GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA kan gæster opleve hjorteantiloper to steder. Deres store anlæg ligger ved området P1, lige mellem ulveanlægget og det nybyggede pingvinanlæg. Her går en stor flok hunner det meste af året sammen med en enkelt steriliseret han og eventuelle kid.
I elefantanlægget, som også ligger ved området P1, går en ungkarlegruppe bestående af flere unge hanner.
Her i januar er det tid til en flyttedag. Den sterile han fra det store anlæg skal nemlig midlertidigt rykkes over til ungkarlegruppen. Og så kommer en avlshan fra elefantanlægget ind til hunnerne, så de kan parre sig.
- Vi lader denne avlshan være hos hunnerne i en god måneds tid, så der er tid til parringer. Derefter rykker vi ham tilbage til de andre unge hanner, mens den steriliserede han så vender tilbage til hunnerne, forklarer dyrlæge i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen.
Gode grunde til at styre avlen
I 11 måneder om året er det en steriliseret buk, der er i det store anlæg sammen med hunnerne. Men i en måneds tid om året bliver han erstattet af en anden han, der er udvalgt som avlshan.
Tidspunktet er fastlagt, så parringerne passer med, at kiddene kan blive født i forsommeren.
- Vi er nødt til at styre avlen med hjorteantiloper her i parken både for at undgå indavl og for at undgå at kid fødes på uheldige tidspunkter på året. Ellers risikerer vi, at kid kan blive født midt på vinteren, og så er overlevelseschancerne meget ringe, fordi kiddene ligger stille på jorden de første dage efter fødslen. Det skal de helst ikke gøre på en frostkold jord, siger dyrlægen.
Både for ungkarlegruppen og for gruppen af hunner gik mødet med den nyankomne han fint. Og om en god måneds tid bytter dyrepasserne så igen om på hannerne.
- Selvom han er steriliseret, er det vigtigt at have en buk hos hunnerne året igennem. Det giver en flokleder, og samtidig er der god formidling i at kunne vise vores gæster hvordan arten lever sammen naturligt med en han, mange hunner og deres unger.