lukket

Chimpanserne forlader GIVSKUD ZOO

26. september 2014
I 1987 åbnede GIVSKUD Zoo et topmoderne anlæg tilchimpanser. Siden har kravene til dyreanlæg ændretsig, og vi har besluttet ikke længere at havechimpanser. læs her om baggrunden for beslutningen,og hvad der kommer til at ske med dyrene.

I 1987 åbnede det største og mest innovative chimpanseanlæg i Danmark nogensinde. På daværende tidspunkt havde Den Selvejende Institution Givskud Zoo kun eksisteret i 4 år efter overtagelsen af Løveparken. Det havde været nogle økonomisk hårde år uden plads til de store fornyelser og med udgangspunkt i et historisk lavt besøgstal. Derfor blev det besluttet at satse på et nyt stort dyreanlæg.


Nyt anlæg
Valget faldt på chimpanserne. GIVSKUD ZOO havde i forvejen to chimpanser i et traditionelt buranlæg bygget blot fire år forinden. Inspireret af eksisterende chimpanseanlæg i Arnhem og Apeldorn i Holland blev det besluttet at bygge et helt nyt og moderne anlæg til chimpanserne. Et anlæg der skulle være spektakulært både på nationalt og internationalt plan. Der blev designet et 2500 m 2 stort nyt udeanlæg med vandgrav og to store øer. Den dag i dag er det stadig det største anlæg til chimpanser i Danmark. Staldanlægget var også meget avanceret og den første bygning i GIVSKUD ZOO der blev tegnet af en arkitekt.


Svært at få dyr
Dengang i midten af 80'erne var det imidlertid meget vanskeligt at få chimpanser, og der eksisterede ikke noget avlssamarbejde, der kunne udpege individer til det nye anlæg. Det lykkedes dog at skaffe yderligere 2 hanner og 3 hunner fra andre zoologiske anlæg rundt om i Europa. Det var alle chimpanser, der enten havde en vanskelig adfærd, eller som ikke passede ind i de sociale grupper, de var en del af.


Dødsdømt projekt? 
Projektet med at sætte vores to oprindelige chimpanser sammen med de fem nye, blev dømt til at mislykkes af alle chimpanseeksperter. Sådan gik det imidlertid slet ikke - det forløb tværtimod helt perfekt. Måske netop fordi alle dyrene kom fra situationer, hvor det ikke havde fungeret, og fordi de alle blev sat sammen på én gang et nyt fremmed sted. Gruppen fandt meget hurtigt en stabil social struktur uden de store slagsmål. Og det var faktisk et par af de dyr, som man havde haft mindst tiltro til, der bandt flokken sammen på en helt naturlig og velfungerende måde.


Chimpanse i vandet
Den største dramatik kom lige før åbningen, da chimpansegruppen skulle præsenteres for det store udeanlæg. Flere af dyrene var ikke vant til vandgrave, og det resulterede da også i, at den nye førerhan Sam med et gevaldigt plask sprang i vandet og forsvandt under overfladen. En snarrådig dyrepasser fra Hannover greb hurtigt en stor gren og begyndte at rode nede i vandet, der hvor Sam var forsvundet. Pludselig var der "bid", og Sam kom panikslagen klatrende op ad grenen. Derved reddede han livet, men kom jo så desværre op på publikumssiden. Stadig panikslagen stod han et øjeblik og rystede vandet af sig, hvorefter han sprang lige i favnen på vores daværende tekniske chef, Kaj Rauff. Denne kunne så, uden problemer, bære den 80 kg tunge hanchimpanse tilbage i buranlægget i stalden. Det var en slem forskrækkelse for alle, men det endte dog heldigt, og chimpanseanlægget kunne åbne med stor festivitas til sæsonstart i 1987.


Dyrene trives
Herefter fungerede chimpanseanlægget og gruppen optimalt i en årrække. Dyr, der ikke tidligere kunne passe deres afkom, viste sig nu at være perfekte forældre, og der blev født en række chimpanseunger. Hver ny dag blev mødt med skrig og skrål og ballade, som de nu engang gør i chimpansernes verden. Adskillige adfærdsstudier blev udført på chimpansegruppen, og det viste sig blandt andet, at det ikke er førerhannen, der var far til ungerne. Det var derimod den næstrangerende han - ligeledes et helt naturligt fænomen hos chimpanser.


Avlssamarbejde i gang
I starten af 00'erne skete der imidlertid to ting, der fik afgørende betydning for chimpanserne i GIVSKUD ZOO. Først og fremmest åbnede vi i 2000 et af verdens største anlæg til gorillaer. Dernæst påbegyndte man det første europæiske avlssamarbejde for vestafrikansk chimpanse i 2003, og vi meldte os selvfølgelig straks ind. Stambogsfører og koordinator er Frands Carlsen fra København Zoo. Desværre viser det sig hurtigt ved genetiske test, at kun to af vores chimpanser er rene vestafrikanske chimpanser. De andre er enten centralafrikanske eller krydsninger.


Gorillaer eller chimpanser
Dette betød, at GIVSKUD ZOO fik to store dilemmaer i forhold til vores hold af chimpanser. Først og fremmest havde vi lige foretaget den største investering nogensinde i det store moderne anlæg til gorillaer. Skulle chimpansernes anlæg opgraderes til samme moderne standard, ville det kræve en endnu større investering. Meget forenklet sagt er det nemlignoget mere krævende at give chimpanser en indholdsrig tilværelse i fangenskab end gorillaer. Samtidigt var det avlsprogrammets strategi, at chimpansegruppen burde splittes op for at fordele de enkelte underarter i korrekte sammenhænge i andre anlæg. Derfor besluttede vi at satse på gorillaen, som er den store menneskeabe GIVSKUD ZOO er kendt for at have. I vores masterplan fra 2004 fremgår det derfor, at GIVSKUD ZOO på sigt ikke har chimpanser. 


Gruppen splittes op

Situationen i 00'erne var imidlertid helt anderledes, end da vi desperat ledte efter chimpanser tilbage i 80'erne. Med avlsprogrammet kørende, opdelingen af populationen i underarter og en stor og sund population af chimpanser i Europa var det pludselig blevet meget vanskeligt at få placeret dyrene andre steder. Alligevel er det nu lykkedes: Efter 10 års hårdt arbejde med at få puslespillet til at gå op er det blevet muligt at fordele GIVSKUD ZOOs gruppe af chimpanser til andre anlæg ad én omgang. To af dyrene skal til København Zoo, to skal til Arnhem Zoo i Holland, to skal til Taronga Zoo i Australien og den sidste skal til Dyreparken i Kristiansand i Norge. Flytningen af dyrene kommer til at foregå i vinteren 2014, måske i foråret 2015. Det er en ret kompliceret opgave at flytte en chimpanse, og det kræver en masse forberedelse at gennemføre transporten og den efterfølgende introduktion til en ny gruppe. I dette tilfælde bliver der oven i købet tale om flytning af dyr til flere forskellige steder.


Vemodig dag
Der er ingen tvivl om, at når den sidste chimpanse forlader GIVSKUD ZOO, vil det være en mærkelig vemodig dag. Chimpanserne har haft stor betydning i GIVSKUD ZOO gennem mere end 30 år. Det vil også blive en stille dag. GIVSKUD ZOO og hele Givskud by vil ikke længere genlyde af de begejstrede eller arrige chimpansehyl, der har runget i området gennem så mange år. 


Ny art
Samtidig vil det dog også betyde en mulighed for ny udvikling. Det gamle chimpansehus og det tilstødende udeanlæg har stadig en meget høj kvalitet. Med en beskeden modernisering kan det tilpasses de fremtidige planer, vi har for udvikling af det nye ZOOTOPIA-koncept. Hvilken dyreart, der flytter ind i chimpanseanlægget, er endnu ikke afgjort. Der er dog stor sandsynlighed for, at det bliver en noget mindre abe og med sikkerhed et dyr fra Asien. Chimpanseanlægget ligger nemlig i den del af parken, der i ZOOTOPIA bliver til vores asiatiske område.


Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA runder sæsonen af med tredjehøjeste besøgstal nogensinde
30. oktober 2024
Søndag den 27. oktober satte GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA punktum for endnu en sæson. Parken opnåede sit tredje…
Er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA årets dyrepark 2024?
25. oktober 2024
Igen i år er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA nomineret til Børn i byen Prisen i kategorien Årets Dyrepark 2024. Du…
Parken er pyntet og klar til efterårsferien
12. oktober 2024
Der har været nok at se til i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i disse dage. For traditionen tro er der blevet pyntet op til…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.