COVID-19 hos gorillaer
Her i januar måned er det meldt ud, at der er fundet COVID-19 smitte hos otte gorillaer i den amerikanske zoologiske have San Diego Zoo Safari.
Nyheden overrasker ikke GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen, og der ændres ikke på pasningen af gorillaerne i parken efter fundet.
- Reglerne for pasning af vores gorillaer har altid været meget strikse, og særligt siden COVID-19 holdt sit indtog i Danmark. Gorillaerne er vores mest beskyttede art, og vi har procedurer for brug af handsker, mundbind og desinficering af stalden m.m. Har dyrepasserne det mindste tegn på symptomer, skal de holde sig væk fra stalden. Man må ikke komme i nærheden af gorillaerne ved sygdom. Sådan har proceduren altid været. Også før COVID-19, siger dyrlæge i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen.
Et spørgsmål om tid
Ifølge dyrlægen var det blot et spørgsmål om tid, før smitten ville ramme gorillaer, og derfor var nyheden om smitten i USA ventet:
- Gorillaer minder meget om os mennesker, så vi kan smitte arten med sygdom, og de kan smitte os. Vi påvirkes ikke nødvendigvis på samme måde, når vi rammes, så en virus, der er veltolereret hos mennesker, kan ramme en gorilla hårdt, og omvendt. Derfor har vi altid har stor fokus på at sikre dyrene og os selv mod smitte. Og derfor er vi så restriktive, når det kommer til pasning af vores primater, forklarer hun og tilføjer:
- Da COVID-19 ramte verden, opjusterede vi med ekstra restriktioner blandt andet med yderligere begrænsning af personale i gorillastalden, så kontakten mellem mennesker og gorillaer blev holdt på et yderligere minimum. Det samme gjaldt vores andre abe-arter i parken, da forskning tyder på, at de er meget modtagelige for smitte.
Fortsat et fokusområde
Der er ingen tegn på, at COVID-19 har ramt dyr i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Men under hele pandemien har dyrlægen og dyrepasserne været meget opmærksomme, og det vil fortsætte.
- Selvom man tager sine forholdsregler med god hygiejne, afstand og så videre har vi jo set, at smitten alligevel overføres. Og det kan selvfølgelig også ske her i parken. Vi håber dog, at det ikke sker, fordi det kan være utrolig svært at behandle vilde dyr med svær sygdom, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.
Dyrlægen er positiv over, at i de tilfælde med COVID-19, der er konstateret hos gorillaerne i USA og hos løver i Barcelona og USA, har dyrene haft milde symptomer, som ikke har krævet intensiv behandling.
- Men det ændrer ikke på, at vi gør alt, hvad vi kan for at holde smitten ude af parken. Selvfølgelig for at beskytte dyrene, da der ingen garanti er for et mildt sygdomsforløb - og personalet yder også en ekstra indsats for at beskytte sig selv mod sygdommen, så vi er sikre på, at vi er friske og kan passe dyrene.