Det vigtige lort
Hver eneste morgen går dyrepasserne rundt i GIVSKUD ZOO og rengør anlæg. Hos nogle dyr er der ikke så meget afføring, hos andre skal der fjernes mange kilo. For eksempel hos elefanterne. De kan spise op mod 100 kilo føde om dagen, og godt 80 procent kommer ufordøjet ud igen.
- Det bliver til rigtig meget møg hver eneste dag, så det er en stor del af arbejdet i en zoo; at fjerne lort. Og selvom det måske ikke synes som en interessant opgave, er det rigtig vigtigt at få det fjernet, da afføring kan smitte med både virus, bakterier og parasitter – og derudover skal anlæggene selvfølgelig skal være pæne og rene at se på for vores gæster, siger dyrlæge i GIVSKUD ZOO, Ditte-Mari Sandgreen.
Kan bruges af dyrlægen
Når dyrepasserne gør rent i stalde og anlæg, holder de øje med, om møget ser normalt ud, eller om der er noget usædvanligt, som dyrlægen skal se på.
- Det er for eksempel, hvis dyrene har tynd mave, hvis der er blod i afføringen, eller hvis dyrene ikke rigtig kommer af med den mængde de plejer – så kan det være de har nedsat appetit og dermed har spist mindre. Ligesom hos mennesker kan afføring være en god indikator på, om dyrene er sunde og raske. Og så kan jeg tage prøver, hvor jeg kan tjekke for parasitter, virus eller bakterier. Så det er et enormt vigtigt værktøj til at holde øje med dyrenes sundhed, siger Ditte-Mari Sandgreen.
Ud over sundhed og sygdom er afføringen også brugbar, når dyrlægen vil undersøge dyrenes for drægtighed.
- Tag for eksempel vores næsehorn. Her samler dyrepasserne afføringsprøver året igennem, så vi kan måle progesteronindhold og lave en kurve over det og dermed en drægtighedsdiagnostik. Så det giver os mulighed for at følge, om der eventuelt er unger på vej, hvilket er vigtigt at vide i forhold til vores placering og håndtering af dyrene, fortæller dyrlægen.
Til gavn for andre dyr
Udover at være et brugbart værktøj for dyrlægen kommer lort også til gavn i naturen.
For eksempel kaldes elefanter økosystemets ingeniører, blandt andet fordi deres møg har stor betydning for livet på savannen.
- I og med at elefanter er så store, spiser så meget, og går mange kilometer dagligt, kan de transportere mad – og afføring - over store afstande. Og da de meste af maden kommer ufordøjet ud, er afføringen rig på fibre og mineraler, så der stor næring i elefantlort, forklarer dyrlægen og tilføjer:
- Andre dyr spiser af det, og disse dyr kan være bytte for andre større dyr, og derved holdes økosystemet i gang. Samtidig fungerer lorten også som gødning i naturen.
Også for sjov
Det er dog ikke kun i forhold til sundheds- og drægtighedstjek, at afføring er en gavnlig ting i zoo.
I GIVSKUD ZOO bliver elefantlort nemlig også brugt til sjov i form af petanque.
- Elefantlort har en særlig struktur. Det er nogle hårde bolde, som ikke klistrer og holder formen. Så vores biologer samler af og til møg ind for at bruge kuglerne til petanque med vores gæster. Det plejer at give en masse grin, og samtidig er det også en god mulighed for at formidle om dyrene og deres fordøjelse, siger dyrlægen.