12. december 2017
Flere af arterne i GIVSKUD ZOO kan tilpasse sig, når temperaturen falder, og det betyder, at de trækker i "vintertøjet", når de kolde måneder kommer. Andre er mere sårbare, så for dem betyder vinteren mere tid i staldene.
Kamelerne står rigtig flot i denne kolde tid. Deres tykke, brune pels beskytter mod vinterkulden. Og det er ikke bare dem, der er trukket i "vinterfrakken". Også de andre kameler har fået ekstra pels, som skærmer mod kulden.
- Kameler er tilpasset til at kunne klare store temperaturudsving. Faktisk fra minus 30 grader om vinteren til plus 40 grader om sommeren. Som værn mod kulden danner kameler en tyk vinterpels, som de så taber om foråret. Og når de kolde måneder så nærmer sig igen, så vokser pelsen ud igen, forklarer biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen.
Forskellig slags pels Også flere af de andre dyr i GIVSKUD ZOO får tykkere pels, når vinteren nærmer sig. Blandt andet bisonokserne, ulvene og berberaberne.
- Nogle af dyrene danner underuld, mens andre får et rigtig tykt lag pels. Det er lidt forskelligt. Og det er derfor også forskelligt, hvad der sker med pelsen efterfølgende. Nogle smider det selv, og så samler dyrepasserne store klumper pels op i forårsmånederne. Det gælder for eksempel kamelerne. Og vores przewalskiheste får en hjælpende hånd fra fugle. Vi har set alliker, der samler løse hår sammen til reder, fortæller Kim Skalborg Simonsen.
De sårbare bliver inde Det er ikke alle dyr, der er tilpasset de kolde måneder. For eksempel er gorillaerne ikke glade for kulde, så der er altid varme på i deres anlæg.
Heller ikke de sydamerikanske kæmpeoddere kommer ud, når der er frost.
Og selv de store elefanter og næsehorn må kapitulere, når kulden sætter ind.
-Vi har en filosofi om, at alle dyr skal have adgang til frisk luft hver dag. Det er ikke sikkert, at de kommer ud i deres store anlæg, men de kommer så ud i mindre anlæg tættere på staldene. For nogle dyr - som elefanter og næsehorn - er det nogle gange bare 30 minutter, hvis der er rigtig koldt. Men der er enkelte tilfælde, hvor vi må acceptere at dyrene ikke kommer ud. Det gælder for eksempel for vores gorillaer, hvis der er is på vandgraven. Så er det lidt for nemt at slippe ud. Men jeg tror ikke, at gorillaerne klager - de foretrækker at være inde så meget som muligt, når vi har vinter i Danmark, forklarer Kim Skalborg Simonsen.
Se dyrene i vinterferien Man kan godt sige, at flere af GIVSKUD ZOOs dyr er allerflottest om vinteren, når deres pels er rigtig tæt og tyk. Det kan gæster dog desværre ikke opleve, fordi parken er lukket i vintermånederne.
Men gæster får dog alligevel mulighed for at se dyrene i det flotte "vinterantræk". Der er nemlig åbent på alle hverdage i vinterferien i uge 7.