lukket

Dyr og deres tunger

31. januar 2024
Igennem hele januar har vi haft tung(e) januar tema på vores sider på Facebook og Instagram med billeder parkens dyr, der viser tunge. Billederne skal give et lille smil på læben i den kolde vintermåned. Dykker man længere ned i temaet, er der faktisk masser af spændende fakta om dyr og deres tunger. 

Bongoer, løver, brillebjørne, pingviner og mange andre. Igennem januar har brugere på Facebook og Instagram dagligt kunnet se billeder af GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyr, der viser tunge.  
Billederne blev delt både for at give et smil på læben hos beskueren og for at formidle en smule om hver dyreart.
Og man kunne sagtens fortælle endnu mere om tungerne hos dyrene, fortæller biolog og formidler i parken, Marie Kristine Warming;

- Tungen er et organ i vores mundhule, som for mennesker er essentiel for, at vi kan tale, smage og synke mad. Ligeledes er tungen et vigtigt redskab til indsamling og bearbejdelse af mad for mange dyr. Så der er en masse spændende information om, hvordan de ser ud, og hvordan de fungerer.

Mange forskellige slags
Ifølge formidleren er mangfoldigheden af tungerne blandt parkens dyr bemærkelsesværdig; der er de ekstra lange, de mørke og lyse, de klæbrige og nogle er børsteagtige.

- Tag for eksempel løver. Deres tunger er som andre kattes ganske ru, fordi der sidder små pigge, en form for modhager, på overfladen. Det gør tungen god til at skrabe kød fra knogler, men den er også smart til at holde deres pels ren, forklarer Marie Kristine Warming og fortsætter:

- Pingviner har en form for børster på tungen, som hjælper dem med at få fat i deres bytte.

Og så er der giraffer, der bruger tungen som et griberedskab, når den skal have fat i føde;

- Den snor simpelthen sin op til en halv meter lange tunge rundt om grenene for at få fat i bladene. Dens tunge er meget mørk, hvilket er en fordel, da det hjælper tungen med ikke at blive solbrændt. Og så er det en fordel med en lange tunge, fordi der er torne på akacietræer i naturen i Afrika, som giraffer helst skal kunne manøvrere udenom, fortæller formidleren.

De fascinerende tunger
Hvis man kigger ud over GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrearter, er der også spændende fakta om dyr og deres tunger.
For eksempel er der blåhvalen. Dens tunge er så stor, at op til 50 mennesker kan stå på den.
Myreslugerens tunge, som kan blive 60 centimeter lang, har både modhager og et klæbrigt spytlag, så myrer hænger fast på tungen.
Slanger bruger deres tunger, som er todelt i spidsen, til at dufte og opspore bytte med.
Blandt pattedyr tilhører den længste tunge i forhold til dyrets kropslængde en nektarsugende flagermus Anoura fistulata.

- Flagermusen er omkring fem centimer lang, hvor dens tunge er cirka ni centimeter. Altså har den en tunge, som er halvanden gang større end dens egen kropslængde. Den bruger tungen til at få fat i nektaren fra den tunnellignede blomst Centropogon nigricans, forklarer GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIAs formidler.

Ingen tunger
Det er dog ikke alle dyr, som har en tunge. For eksempel lever søstjerner uden en tunge.

- Søstjerner er i stand til at skyde deres mave ud af kroppen og for eksempel ned i en musling. Her begynder den at udskille fordøjelsesenzymer, som blødgør muslingen, hvorefter søstjernen optager føden, før maven trækkes på plads igen, forklarer Marie Kristine Warming.

Sommerfugle har heller ikke en tunge, som de kan smage med. De bruger i stedet deres fødder.

- Her sidder deres sanseorgan, som de bruger til at smage og dermed vurdere om de er landet på noget spiseligt, som de skal rulle deres snabel ud for.

Og skal vi lige runde af med mennesker og tunger, så kan vi kigge i Guinness World Record bogen; den længste mennesketunge er målt til at være 10,1 cm lang. Den tilhører Nick Stoeberl fra USA.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA runder sæsonen af med tredjehøjeste besøgstal nogensinde
30. oktober 2024
Søndag den 27. oktober satte GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA punktum for endnu en sæson. Parken opnåede sit tredje…
Er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA årets dyrepark 2024?
25. oktober 2024
Igen i år er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA nomineret til Børn i byen Prisen i kategorien Årets Dyrepark 2024. Du…
Parken er pyntet og klar til efterårsferien
12. oktober 2024
Der har været nok at se til i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i disse dage. For traditionen tro er der blevet pyntet op til…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.