Dyreunger fødes året rundt
Et næsehorn i september. Løveunger og en flok nilgaikalve i december. Og en gorilla i januar.
Selv om der ikke er lysegrønne blade på træerne, kommer der stadig masser af unger til verden i GIVSKUD ZOO.
- For nogle dyr ser vi næsten altid forårsfødsler, mens andre arter spreder fødslerne lidt mere ud over året. Generelt oplever vi dog lidt større variation i fødselstidspunkter her i parken end i naturen. Det skyldes, at vores dyr oplever samme udsving i sæson ved forandrede temperaturer og lysmængder. Men de oplever ikke tørke eller perioder uden adgang til foder. Samtidig styrer vi til tider processen af praktiske hensyn, fortæller biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen, som har overblik over samtlige dyr i parken.
Ikke tilfældigt i naturen
I naturen betyder det meget for nogle dyr, hvornår de føder deres unger. Fødsler bliver ofte timet efter de bedste forhold, så der er rigeligt med føde og vand - eller de rigtige temperaturer, fortæller Kim Skalborg Simonsen.
- Hvis vi for eksempel kigger på ulvene i GIVSKUD ZOO, så ligger deres brunst altid i uge 7 eller 8, hvilket betyder, at de får hvalpe i foråret. Også i naturen er ulve i brunst om vinteren. Tidspunktet for fødsel sikrer, at der er gode chancer for, at de voksne kan finde rigelige mængder føde, og det øger derfor chancerne for at ungerne overlever og når at blive store, inden næste vinter kommer.
I naturen ser man også, at for eksempel hvidhalede gnuer får deres kalve inden for en kort periode for at undgå, at for mange blive taget af rovdyr. Kalvene er nemlig sårbare over for rovdyr, og hvis de fødes over et længere tidsrum, vil ”spisekammeret” være åbent i længere tid. Og derved ville flere kalve gå tabt.
Fødsler året rundt
For andre dyrearter er tidspunktet for fødsler ikke så afgørende. De gælder for eksempel løver og gorillaer.
- Gorillaer i naturen oplever ikke store udsving i adgangen til føde i løbet af året, og med høj grad af pasning af ungerne er det ikke så vigtigt, hvornår ungerne bliver født. Så der ser man fødsler hele året rundt. Det gælder også løverne. Og vi har jo netop oplevet det samme her i GIVSKUD ZOO, hvor vi har fået både løveunger og en gorillaunge over vinteren, siger Kim Skalborg Simonsen.
Proces styres i zoo
Normalt lader vi dyrene selv styre hvornår der kommer unger. Men i nogle tilfælde bliver processen i forhold til parring og fødsler styret af parkens personale. Det gælder for eksempel for hjorteantiloperne.
- Hjorteantiloper kan få unger hele året. Men hvis ungerne bliver født om vinteren, vil der være stor risiko for, at de dør, da deres naturlige adfærd er at putte sig i græsset og gemme sig. Derfor holder vi en steriliseret han sammen med hunnerne det meste af året. Et par måneder om vinteren bytter vi så hannen ud med en, der godt kan få unger, og derved sikrer vi, at ungerne bliver født, når det er varmt nok, siger Kim Skalborg Simonsen og tilføjer, at det også for dyrenes generelle trivsel er vigtigt, at der kommer unger til:
- Generelt forsøger vi dog at skabe så naturlige forhold for dyrene som muligt. Og det er en vigtig del af deres liv og sociale adfærd at få unger, som de skal tage sig af.
Du kan følge med i tilkomsten af dyreunger i GIVSKUD ZOO her.