Dyrlægen chipmærker lemurunger
Når en kattalemur bliver født, er den meget lille og vejer godt 30 gram. Den sidder på mors mave det første stykke tid, og rykker derefter om på mors ryg. Først når den er over et halvt år, forlader den moren, og bevæger sig rundt selv, dog stadig tæt på mor.
Og det er først herefter, at GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen tilser ungerne og chipmærker dem.
- Der er ingen hastværk, og vi tager det i det tempo, der er bedst for dyrene. Først og fremmest er ungerne så små og afhængige af deres mor efter fødslen, at de ikke skal fjernes fra hende. Derudover skal de udvikle sig lidt mere, så vi kan se forskel på køn. Rent praktisk betyder det at hannernes testikler skal blive store nok til at vi let kan se dem i pungen. Så vi giver først lemurunger en mikrochip og et kønstjek, når de er mellem et halvt og et helt år gamle, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.
Vigtigt at passe på
Når ungerne skal chipmærkes, samarbejder dyrlægen med dyrepasseren, for der skal både passes på dyr og personale;
- Vi håndterer ikke lemurerne, så de er ikke vant til at blive rørt ved. Og de har et imponerende tandsæt med sylespidse hjørnetænder, som kan gøre god skade på os, hvis vi ikke passer på, siger dyrlægen og fortæller videre:
- Når vi skal chipmærke og kønstjekke dyrene, bliver de kortvarigt adskilt fra flokken og fanget med et net, så dyrepasseren kan holde dem, uden at der er risiko for, at nogen af os bliver bidt. Så tjekker jeg køn og giver lemurerne en mikrochip. Og så bliver de lukket tilbage til flokken. Det er hurtigt overstået, fordi vi hjælpes ad.
Ungerne fra 2022 viste sig at være to hanner og to hunner. De kan opleves i parkens lemuranlæg ved området P2.