lukket

Dyrlægens arbejde 10: Transport af dyr

28. oktober 2022
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs egen dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen har mange faste opgaver i sin dagligdag. I denne serie gennem 2022 får du hver måned et indblik i en af hendes faste opgaver.
Her i oktober måned handler det om, at dyrlægen stort set altid er med ved transporter af dyr ind og ud af parken.

To unge hunstrudse er netop ankommet til GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Og det betyder, at dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen skal rykke ud.

- Når vi får nye dyr ind i parken, eller når vi sender dyr afsted, så er jeg faktisk altid med. Hvis der ankommer nye dyr her til parken, skal jeg syne dem og se de har klaret transporten godt. Og hvis vi skal sende dyr afsted, skal de også synes, men der er det Fødevarestyrelsen, der kommer på besøg. Og nogle gange skal vi bedøve et dyr, så det kan blive løftet ind i en transportvogn eller transportkasse, så det skal jeg sørge for, forklarer dyrlægen.

Masser af papirarbejde og sundhedstjek
Inden nye dyr ankommer til parken, - eller inden de sendes fra Givskud Zoo, ligger der altid et stort papirarbejde og udarbejdelse af tests foran, som dyrlægen tager sig af sammen med parkens biolog og kurator.

- Når vi skal have nye dyr, så ser vi på den zoologiske have, vi får dem fra; er de en godkendt institution, som det hedder. Vi er for eksempel en godkendt zoologisk have, og så er der en masse regler og lovgivning, man lever op til i dagligdagen, som gør, at det bliver nemmere at importere dyr fra hinanden.

Derudover er dyrlægen meget optaget af dyrenes sundhedsstatus for fortsat at kunne sikre den meget høje standard, der er hos GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrebestand.

- Jeg spørger den zoo, der afsender dyrene, om sygdomshistorik, vaccinationsstatus og meget andet, både på det enkelte dyr og flokken. Derefter danner jeg mig et billede af hvilke prøver, der er nødvendige for importen. Det kan være blodprøver, fæcesprøver eller forskellige tests på dyret. Disse testkrav sender jeg til afsender-zoo, så vi er sikre på, at de dyr vi får ind, er sunde og raske. Vi hjælper med det samme for andre dyreparker, når dyr skal sendes herfra. Så det plejer at fungere rigtig fint.

Transport skal være i orden
Udover at stille krav til den zoologiske have, der afsender dyrene, er der også strikse krav for transporten, når dyrene skal transporteres mellem parkerne, så de kan komme sikkert frem, og så transporten ikke er til stor gene for dyret.

- Vi sætter vi os altid ind i, hvordan dyrene bliver transporteret, når de skal til eller fra GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA. Vi sørger for at  tjekke den trailer eller kasse, de bliver transporteret i, som skal leve op til vores plads, sikkerheds og ventilationskrav, og at de får tilbudt mad og vand under en længere transport. Og hvis dyr for eksempel skal transporteres om vinteren, så sørger vi for, at der er den rigtige temperatur i traileren. Så vi sørger for, at alle deres basale behov er opfyldt.

Skal føre tilsyn
Ditte-Mari Sandgreen er stort set altid med ved dyretransporter ind og ud af parken. Og hvis hun ikke kan være med, lige når dyrene bliver læsset af traileren, kommer hun ud til dyrene hurtigst muligt derefter;
- Når vi får nye dyr i parken, så skal jeg som dyrlæge altid ud at se dem, det hedder at syne dyrene. Det skal jeg, fordi Fødevarestyrelsen har udnævnt mig som tilsynsførende dyrlæge. Så jeg skal altid tilse nyankomne dyr, at de er kommet godt igennem transporten, at de ser sunde og raske ud, at de ikke har fået nogle skrammer undervejs, og at de bevæger sig, sådan som man kan forvente, at den art gør. Så det er altid nødvendigt, at jeg lige kommer forbi og kigger på dem.

Og overordnet er dyrlægen rigtig godt tilfreds med transporter mellem de godkendte dyreparker og zoologiske haver;

- Generelt når vi modtager dyr, er de altid i fin form. Det er meget sjældent, at der er noget som helst. Så er det måske en lille overfladisk hudafskrabning, de har fået lavet i traileren. Men ellers oplever vi sjældent, at de fejler noget som helst. Vi er så gode til at transportere dem, vi bruger professionelle transportfirmaer, som passer rigtig godt på, og som gerne vil have et godt ry og rygte i branchen. Så det er rigtig dejligt at vide, at dyrene er i trygge hænder undervejs. 

Læs næste afsnit om dyrlægens arbejde i slutningen af november 2022.







Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA runder sæsonen af med tredjehøjeste besøgstal nogensinde
30. oktober 2024
Søndag den 27. oktober satte GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA punktum for endnu en sæson. Parken opnåede sit tredje…
Er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA årets dyrepark 2024?
25. oktober 2024
Igen i år er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA nomineret til Børn i byen Prisen i kategorien Årets Dyrepark 2024. Du…
Parken er pyntet og klar til efterårsferien
12. oktober 2024
Der har været nok at se til i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i disse dage. For traditionen tro er der blevet pyntet op til…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.