Dyrlægens arbejde 2: Tjek på afstand
En del af jobbet for dyrlægen i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen, er at tilse parkens dyr, hvis de kommer til skade, får småskrammer eller bliver syge. Hvis dyrepasserne opdager noget, der kræver dyrlægens assistance, kalder de hende typisk over radioen, så hun kan komme ud til dyrenes stalde og anlæg. Men det er ikke altid en nem opgave, for ved langt de fleste af parkens dyrearter kan dyrlægen ikke gå ind til dem på tæt hold. Det er simpelthen for farligt. Så dyrlægen må ofte tilse dyr på afstand.
- Jeg bruger en del forskellige metoder til at tilse dyrene på afstand. Vi kan bruge foder til at lokke dem tæt på. Vores ulve er er for eksempel rigtig glade for at få kyllinger, så der kan jeg have en skål kyllinger med og kaste til dem, og så kommer de oftest tæt nok på, til at jeg kan danne mig et indtryk, fortæller dyrlægen og tilføjer:
- Men derfra til at kunne sige hvor en ulv er halt, eller hvor har den slået sit ben, er stadigvæk en udfordring.
Tjekker med varme
Men det er der råd for. Dyrlægen har nemlig et termografikamera, som hjælper hende til at isolere, hvor problematikken er.
- Kameraet viser temperaturforskelle på alt muligt. Vægge og gulve, hvis der f.eks. er en varmeslange, der er utæt. Og det viser også mig på et ulveben, hvor der er forøget varme. Så hvis en af ulvene har vredet om for eksempel i albuen, så vil albuen typisk lyse op på termografikameraet, og så kan jeg se, hvor skaden er, følge den tæt og sætte ind med behandling, hvis det er nødvendigt. Eller hvis en ulv har skåret en trædepude, så vil tåen på den pote også være mere varm og lyse mere op end resten af kroppen.
Undgår så vidt muligt bedøvelse
Kameraet er et værdifuldt værktøj, der hjælper dyrlægen med at overvåge eventuelle skader. Og så betyder det også, at bedøvelse kan undgås i langt de fleste tilfælde.
- Ofte er det ikke nødvendigt at bedøve dyrene, og det er heller ikke altid i hverken i dyrenes eller min interesse. En haltende ulv, der er bevidstløs pga. bedøvelse, kan jeg overhovedet ikke mærke på, hvor benet gør ondt, medmindre der er en stor, tydelig hævelse eller et brud på en knogle. Typisk, hvis man tager sin hund med til dyrlæge og får mærket den igennem, siger den jo piv og av, når dyrlægen trykker, hvor hunden er øm. Det gør en sovende ulv ikke.
Billeder giver svar
En anden værdifuld ting i dyrlægens arbejde er mobiltelefoner. Eller rettere billeder og video herfra.
- I dag har vi jo alle sammen mulighed for at tage billeder, og det bruger vi rigtig meget her i parken. Når dyrepasserne er tæt på dyrene for eksempel om morgenen, når de skal have vitaminer eller fodres i stalden inden de skal på savannen, så kan de hurtigt tage et billede af en skade, som jeg skal kigge på. Og så har jeg et nærbillede til at supplere min vurdering med. Jeg fik for eksempel et billede af vores hangorilla Kipenzis fod, da han var kommet til skade. Når jeg selv kommer ud til anlægget, kan jeg se, at han halter, men det er usandsynligt at han vil sætte sig ned foran mig, så jeg kan se foden tæt på. Og så er det en stor hjælp med dyrepassernes billeder. Skaden gik i øvrigt fint over af sig selv.
Generelt bruger Ditte-Mari Sandgreen megen tid på at observere dyrene, så hun kender deres normale adfærd. Dermed kan hun også spotte, hvis et dyr pludselig opfører sig anderledes og måske kan have brug for et ekstra besøg af dyrlægen.
Læs næste afsnit om dyrlægens arbejde i slutningen af marts 2022.