lukket

Dyrlægens arbejde 3: Er næsehornet drægtigt?

28. marts 2022
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs egen dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen har mange faste opgaver i sin dagligdag. I denne serie gennem 2022 får du hver måned et indblik i en af hendes faste opgaver. Her i marts måned fortæller dyrlægen om en af de mere videnskabelige opgaver, hun har. Hun følger nemlig næsehornenes cyklus løbende, så hun kender til deres brunst og eventuel drægtighed.

I GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er afføring ikke bare afføring – eller for at blive i dyrepasserterminologi; lort er ikke bare lort. For parkens dyrepassere og dyrlæge er dyrenes lort nemlig en værdifuld måde, hvorpå de kan vurdere, om dyrene trives.   

- Dyrene producerer jo rigtig meget lort hver dag. Og vi bruger det blandt andet til at se, om dyrene er sunde og raske. Om det har den farve, form og struktur, det skal have. Og så bruger vi det i vores videnskabelige arbejde, fortæller dyrlæge i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen, og tilføjer:

- Det gør vi særligt med næsehornslorten, som fortæller os nogle meget værdifulde oplysninger i forhold til, om der kan være en udvidelse af flokken undervejs. Det er nemlig sådan, at en gang om ugen går hver næsehornshun for sig selv en nat, og så samler vi afføringsprøve op fra hende næste morgen og gemmer den i en fryser.

Bliver sendt til analyse
En gang om året bliver alle de indsamlede afføringsprøver sendt til analyse på et laboratorium i Wien. Her bliver de tjekket for progesteron, som er et hormon, der indgår i hunner cyklus.

- Ved at analysere løbende på disse prøver kan vi se, hvornår næsehornene kommer i brunst og om de bliver drægtige. Ved at bruge afføringsprøver på den her måde finder vi ud af, hvornår præcis er næsehornet blevet parret, og hvornår det skal nedkomme, forklarer dyrlægen. Samtidig er det, hvad man kalder en non-invasiv måde at få forskningsprøver på. Det betyder at dyret ikke bliver udsat for nogen form for ubehag ved blodprøve, fastholdelse eller lign. Vi bruger bare dagens overskud, som alligevel bare skal på møddingen.

Når prøverne er analyseret på laboratoriet, får dyrlægen tilsendt grafer over næsehornenes cyklus.

- Hvis vi for eksempel kigger på grafen for næsehornet Inger for 2021, kan vi se, at hun får et højt progesteronniveau og en flot brunst i februar, hvor der garanteret har været en parring. Derefter falder hendes progesteronniveau igen, og så svinger det op og ned året igennem. Hvis niveauet var blevet oppe efter februar, ville det betyde, at hun var drægtig.

Håber på unger
At analysen foretages samlet én gang om året lyder måske ikke af så meget, men et næsehorn er drægtigt i 16 til 18 måneder, så der kan gå rigtig lang tid, før man kan se noget på dem, og derfor vil dyrlægen også kunne nå at få prøvesvar, før et drægtigt næsehorn får en unge.  Og det er håbet;

- Sidst, vi fik en unge i parken, var i 2017, og før det skal vi hele 11 år tilbage for at finde en fødsel hos næsehornene. Så vi håber virkelig, at der kan være unger på vej. Nu fik vi ny næsehornshan sidste år, så vi håber snart at se på kurverne, at hunnerne bliver drægtige. 

Læs næste afsnit om dyrlægens arbejde i slutningen af april 2022.

 

 

 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA runder sæsonen af med tredjehøjeste besøgstal nogensinde
30. oktober 2024
Søndag den 27. oktober satte GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA punktum for endnu en sæson. Parken opnåede sit tredje…
Er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA årets dyrepark 2024?
25. oktober 2024
Igen i år er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA nomineret til Børn i byen Prisen i kategorien Årets Dyrepark 2024. Du…
Parken er pyntet og klar til efterårsferien
12. oktober 2024
Der har været nok at se til i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i disse dage. For traditionen tro er der blevet pyntet op til…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.