Dyrs sundhed tjekkes på rundture
Dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen og biolog Kim Skalborg Simonsen har sat kurs mod området P1 i GIVSKUD ZOO. Hver eneste uge går de rundt for at observere dyr og undersøge anlæg. Parken har de inddelt i fire områder, og hver uge gennemgår de to af områderne. Derved bliver alle områder tjekket grundigt hver 14. dag – ud over de sædvanlige rundture og opgaver i parken, hvor dyrlægen og biologen også kommer ud til dyrene.
- Rent lovgivningsmæssigt skal jeg tilse dyrene regelmæssigt. Og turene giver en bedre fornemmelse for vores dyrebestand, når vi ser dem jævnligt og ikke kun ved behov som for eksempel mærkning og behandling mod sygdom. Så kan vi løbende holde øje med trivsel, sundhed, anlæg og sikkerhed, siger dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen.
Nye ideer og inspiration
På dagens rundtur starter observationen hos przewalskihestene. Derefter går turen mod elefanter, edderkopaber, vandbøfler og nilgaier, hen til udkigget mod savannen med guanakoer, forbi dværgaraerne, over mod næsebjørnene, ulvene, hjorteantiloperne og til sidst kamelerne.
Der er ikke noget ved turen i dag, der giver anledning til særlige fokuspunkter. Men indimellem bliver der skrevet ting ned, som Ditte-Mari Sandgreen og Kim Skalborg Simonsen vil holde ekstra godt øje med, for eksempel hvis dyr skranter eller taber sig, er drægtige eller hvis der skal beskæres hove.
Og der kommer også ideer til nye former for management og berigelse af dyrene.
- Dyrepasserne går jo i områderne til daglig, men når vi også kommer ud, får vi flere øjne på anlæggene, så vi kan drøfte, hvordan vi bedst indretter os. Og hvis vi møder dyrepasserne på rundturene, giver det også en god mulighed for at snakke med dem om, hvordan vi tilrettelægger arbejdsopgaverne, og hvad de synes, der er behov for, siger Kim Skalborg Simonsen.
Et frirum til sparring
Rundturene giver gode resultater. For eksempel har dyrlægen og biologen fået en fornemmelse af, at hjorteantiloperne har fået det bedre, efter de er blevet rykket til et nyt anlæg.
- De er mere rolige, og vi ikke oplever ikke længere problemer med, at de for eksempel er halte eller dyrene nederst i flokken bliver for tynde. Der har rundturene været gode til at kunne lave de løbende observationer af vores dyrebestand, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.
Også for samarbejdet mellem makkerparret er turene vigtige.
- Det er et godt frirum, hvor vi kan tale om tingene og sparre med hinanden, så tiden er rigtig godt givet ud, siger Kim Skalborg Simonsen.
Dagens rundtur tog godt en time. Kun et par enkelte ting med nogle sten, der var skredet ud og lidt råddent træ, der skal udskiftes, blev noteret.
På næste tur sætter dyrlægen og biologen kurs mod P2, hvor det blandt andet er gorillaer og næsehorn, der skal observeres.