21. november 2017
Der skal en del mennesker til at hjælpe med at løfte en zebra; mindst tre på hver side og en til at støtte hovedet.GIVSKUD ZOO har endnu engang sendt en zebrahingst videre til en anden zoo. Denne gang gik rejsen til Storbritannien.
Transportvognen bakker ind i stalden, og ikke længe efter ligger den unge zebrahingst i traileren. Klar til at blive flyttet til sit nye hjem i Colchester Zoo i det østlige Storbritannien.
- Vi har haft flere unge zebrahingste i år, som vi ikke har kunnet beholde i parken. Vi har selv lige importeret en ny avlshingst hos de manløse zebraer. Og hingsten, der er sendt afsted, skulle selvfølgelig ikke parre sig med sin mor eller bedstemor, der begge er i flokken. Så de unge hingste, vi har fået de seneste par år, er blevet sendt herfra til andre zoologiske haver ad flere omgange. Og den, vi netop har sendt videre, var så den sidste, der skulle afsted i denne omgang, fortæller biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen.
Fast rutine ved transport Ved flytningen af en zebra er der en klar arbejdsgang, der letter processen.
Først går dyrepasseren og dyrlægen ind i stalden for at bedøve dyret. Det skal helst foregå i stilhed, så zebraen ikke bliver skræmt.
Når zebraen er bedøvet, bliver dens registreringschip scannet, så man er sikre på, at det er det rigtige dyr, der sendes afsted.
Derefter kommer en flok ansatte i GIVSKUD ZOO til for at hjælpe med at trille zebraen op på et bærestykke og løfte den over i traileren.
Når den er båret ind, får den en sprøjte, der får den til at vågne op igen, så den ikke er bedøvet på rejsen.
- Undervejs på rejsen vil transportøren se til zebraen, og den har også fået lidt foder med. Og så får vi en rapport fra Colchester Zoo, når den ankommer, så vi ved, at rejsen er gået fint, og at zebraen har det godt, fortæller Kim Skalborg Simonsen.
Skal bruges til avl De manløse zebraer lever i flokke med en førerhan og nogle hunner. Desuden kan unge hingste også godt leve sammen i grupper, så længe de ikke skal konkurrere om hopperne.
GIVSKUD ZOO har en stor flok, der hører til på savannen, og har også haft en lille unghingstegruppe, som nu er opløst, da den sidste han er sendt afsted til et nyt hjem i Colchester Zoo. Her er det meningen, at han skal være avlshingst.
- Han er kønsmoden og klar til avl. Så vi håber, at de i Storbritannien nu kan få gode afkom fra hingsten herfra, siger Kim Skalborg Simonsen.