Åbent i dag: 10-17

Fem kg mad i maven

16. februar 2016
Det lyder af meget - men for en gorilla er det helt normalt, da kosten er svær at nedbryde.


Da hangorillaen Samson blev obduceret, blev blandt andet hans mavesæk undersøgt. Den viste sig at indeholde i alt fem kg af en blanding af foder, vand og mavesaft. Fem kg foder lyder af meget i hvert fald sammenlignet med, hvor meget mad en gennemsnitsdansker spiser. Men for en gorilla er det ikke usædvanligt. I naturen spiser gorillaer nemlig i omegnen af 20 kg foder hver dag.

Masser af fibre
Den vestlige lavlandsgorillas kost består af blade, bark, rødder, frugter og lignende fra cirka 200 plantearter. Desuden spiser den termitter og myrer. Den fiberrige kost er svær at fordøje, og en del af føden bliver kun delvist nedbrudt. Derfor skal gorillaen æde meget hver dag. Fibrene i kosten bliver nedbrudt i tyktarmen. Her lever såkaldt gode bakterier, der nedbryder fibrene til blandt andet fedtsyrer og gasserne hydrogen (H2), kuldioxid (CO2), methan (CH4). Disse gasser giver gorillaen en stor rund mave, og man kan ofte høre en prut blive sluppet.

Knap så mange fibre
I GIVSKUD ZOO fodrer vi gorillaerne flere gange om dagen med forskellige grøntsager og grene, plus en smule frugt. Udendørs er der også masser af græs, som de æder af. Vores gorillaer får knap så meget foder, som de vilde gorillaer æder, men kosten er også mindre fiberholdig og derfor lettere at omsætte. Samson havde som nævnt fem kg mad i sin mavesæk, og havde altså ikke nået at omsætte sit aftenfoder. Vi regner derfor med, at han døde kort tid efter sit sidste måltid.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Event: Hunde i zoo 2024
16. april 2024
Mød voksne hunde og små hvalpe, oplev actionfyldte demonstrationer og hør hundeeksperter fortælle, n…
Verdensmålsarena skal overdækkes
15. april 2024
Et større anlægsarbejde er netop gået i gang i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Parkens Verdensmålarena skal…
Fotograf skildrer GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i ny bog
11. april 2024
Som fotograf Mette Mørk selv udtrykker det, forsøger man at suge det hele til sig, når man besøger G…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.