Fin sammenlukning af lemurer
Siden midt september har GIVSKUD ZOOs to nye kattalemurhanner, en far og en søn fra Warszawa i Polen, gået for sig selv i parkens lemuranlæg, så de kunne vænne sig til de nye omgivelser. De har tilbragt tiden ved siden af resten af lemurflokken med kattaer og sorte lemurer, så de kunne se og lugte hinanden, men dog så der stadig var gitter imellem.
Parkens hidtidige katta-han er rykket videre til Hansenberg i Kolding, hvor der uddannes dyrepassere. Og med hans flytning er det nu blevet muligt at lukke hannerne sammen med flokken af hunner.
- Dyrepasserne har observeret dyrene og deres adfærd, mens de har været her. Samtidig har hannerne lært stalden at kende, så de kunne føle sig lidt mere trygge, når der blev åbnet for lågerne. Så nu, hvor alle er mere trygge, var det tid til, at de to hanner kunne blive lukket sammen med resten af flokken, fortæller GIVSKUD ZOOs biolog, Kim Skalborg Simonsen.
Åbne rum i stalden
Før sammenlukningen af katta-flokken lukkede dyrepasseren de tre sorte lemurer i et rum for sig, så de ikke forstyrrede katta-flokkens møde med de nye hanner.
Derefter åbnede dyrepasserne alle rum i stalden, så kattalemurerne havde mulighed for at løbe rundt – og slippe væk, hvis det skulle komme til stridigheder under det første møde. Det skete heldigvis ikke.
- Der var lidt løben rundt, da hannerne og hunnerne opdagede hinanden. Men ellers foregik det stille og rolig, og der var hverken skrig eller sammenstød. Vi er selvfølgelig ikke helt i mål, for de skal jo lige have tid til at se hinanden ordentligt an. Men vi er fortrøstningsfulde, siger Kim Skalborg Simonsen.
Han tilføjer, at de sorte lemurer først bliver lukket sammen med katta-flokken, når dyrepasserne mener, at der er ro nok til det.
Håber på unger
De to hanner er kommet til GIVSKUD ZOO for at tilføje nye gener til flokken. Den gamle han var nemlig far til nærmest alle hunnerne i flokken, så det var tid til et generationsskifte for at undgå indavl.
- Hunnerne er alle kønsmodne eller ved at blive det. Og vi vil gerne have flere unger i flokken, så vi håber, at den nye far vil etablere sig i flokken over sønnen, så der kan avles med faren, siger biologen.