Følg ulven i Danmark
I slutningen af den sidste istid begyndte ulve at indvandre til Danmark. De fulgte rensdyrene, som var deres byttedyr her til landet. Ulven mødte dog gennem tiden megen modstand fra mennesket, og i 1813 blev den sidste ulv skudt i Estvadsgård syd for Skive.
Der gik 200 år, før ulven igen dukkede op i Danmark. I 2012 blev der nemlig fundet en død ulv i Nationalpark Thy – og siden da har der jævnligt været historier om, for og imod ulve i danske medier.
- Det kan vist ikke være gået manges næse forbi, at det er et varmt emne, og et emne med stærke følelser for mange. Faktum er, at der i de seneste 12 år er observeret og indsamlet DNA-spor i det meste af Jylland, og det kan slås fast, at ulven har fået etableret sig i Danmark igen, fortæller biolog og formidler i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Marie Kristine Warming.
Løbende opdatering af udstilling
For at give gæster mulighed for at følge ulves status og færden i Danmark har GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA etableret en ”ulvetavle” i parkens ulveanlæg. Her opdaterer Marie Kristine Warming tavlen med nyeste viden angående ulve i Danmark;
- Jeg følger med i medier, når der for eksempel skrives om ulveobservationer, og så bruger jeg hjemmesiden ulveatlas.dk, så vi løbende kan informere vores gæster om, hvordan det går med de danske ulve; får de unger, er der nogle der dør, hvem danner par, hvor kommer ulvene fra og så videre.
Status i begyndelsen af året
De danske ulve kommer fra bestande i Polen og Tyskland. I februar 2024 er det estimeret til at være mellem 39 og 44 ulve i Danmark, som fordeler sig på otte ulvepar, en stationær enlig ulv og mellem 24 og 29 enlige strejfende ulve.
- Dog kan vi allerede nu sænke tallet til at være mellem 37 og 42 ulve, da der i weekenden 9.-10. marts blev påkørt hhv. en hanulv og en hunulv. Hunulven formoder man er være en dansk hvalp fra 2023, fortæller Marie Kristine Warming.
Tavlen i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA vil gennem sæsonen løbende blive opdateret med nyeste information om ulvene i Danmark.
I GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er det i øvrigt nordamerikanske ulve, som gæster kan opleve, mens de ulve, der lever i Danmark, er europæiske ulve.