Generationsskifte i elandflokken
- Han står bare og tygger drøv.
En fireårig elandtyr er netop ankommet med en transportvogn til GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA. Den næsten fuldvoksne han kommer fra Serengeti Park - Hodenhagen i Tyskland, men fremover skal han være avlshan i flokken i Givskud.
Selve indflytningen tager lang tid, og dyrepasserne kan sammen med parkens kurator og dyrlæge se på en meget afslappet eland, som ikke har tænkt sig at rykke på sig, da porten til transportvognen går op.
Vognen bliver først placeret foran stalden, så den unge tyr kan gå direkte ind i en boks.
Men efter meget lang ventetid og en eland, der ikke vil gå ud af transportvognen, prøver dyrepasserne i stedet at lukke ham ud i et anlæg ved siden af stalden. Og her tager det kun kort tid, før han er ude.
- Vi havde i mange år haft en elandtyr, men han kunne ikke blive i flokken, fordi han var far til en del af de unge hunner, hvilket skabte risiko for indavl. Så vi har ikke haft en tyr i et stykke tid, og for at kunne arbejde videre med avl i flokken, har vi ønsket at få en ny tyr, så vi er glade for, at det nu er lykkedes, fortæller biolog og kurator i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.
Svært at få en stor han
At den nye han i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er næsten fuldvoksen ved ankomsten er faktisk lidt af et særtilfælde, fortæller biologen;
- Normalt bliver unge tyre sendt væk fra deres fødested lige efter etårsalderen. Selvom de ikke er fuldt udvoksede der, nærmer det sig det tidspunkt, hvor de vil blive smidt ud af flokken af deres far. Og hvis man ikke flytter dem, risikerer de at få skader eller i værste fald at blive slået ihjel. Det betyder jo, at det er utrolig svært at finde en han, der er stor og gammel nok til at være kønsmoden, som bare lige kan flytte ind og være dominerende tyr, forklarer biologen og tilføjer:
- Men vi var heldige med, at Serengeti Park – Hodenhagen gerne ville af med deres unge tyr, fordi han havde tre unge døtre, som de meget gerne ville beholde i deres flok, så de stod med samme problematik som os i forhold til risiko for indavl. Og vi ville gerne have en stor, kønsmoden han, som var helt klar til at indgå i flokken, og som kan parre sig med hunnerne og få unger. Ren win-win.
Langsom introduktion
Elandantiloperne er verdens største antilopeart, og der er nogle kræfter bag, hvis de kommer i kamp.
Så for at undgå det og for at sikre at den nye tyr får den bedste introduktion til parkens hunner, vil hannen gå for sig selv midlertidigt, så han kan vænne sig til de nye omgivelser, inden han og hunnerne skal møde hinanden
- Som altid skal mødet mellem dyrene foregå i deres tempo. Og når alle elandantiloperne kommer ud på savannen sammen, er området også så stort, at de kan søge væk fra hinanden, hvis der er behov for det. Men det forventer vi ikke. Den nye han lader til at være meget rolig, så nu ser vi tiden an i forhold til sammenlukning af dyrene, siger biologen.
Elandantiloperne kan opleves langs safariruten i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. De går i det første af de afrikanske områder, man kører igennem – et område de deler med strudseflokken. Vi ved dog endnu ikke hvornår den nye tyr kommer med ud i anlægget.