Giftfrøer – uden gift
Giftfrøer er de mest giftige dyr i verden. I hvert fald hvis de lever i naturen. Men sådan er det ikke i fangenskab. Og det skyldes én ting; kosten.
- I naturen spiser giftfrøer giftige insekter så som små biller og myrer. Frøerne koncentrerer og sammensætter så giften fra deres byttedyr og lagrer det i huden. Og derved bliver de selv giftige. Men i fangenskab bliver frøerne ikke fodret med giftige insekter. De får i stedet ikke-giftige bananfluer og lignende. Og i og med at føden ikke er giftig, kan frøerne ikke optage og lagre gift i huden, forklarer formidler og tovholder på efterårsferie-eventen om giftige dyr, Katrine Elkjær og tilføjer:
- Man skal dog stadig ikke røre ved frøerne i fangenskab, fordi de er meget skrøbelige og kan blive skadet ved berøring.
Gift bruges som forsvar
Frøerne måler ikke mere end nogle centimeter, nogle er sågar mindre. Men trods den lille størrelse har de i naturen ingen naturlige fjender, for giften betyder, at rovdyr holder sig fra dem.
Og det med god grund; den gule giftfrø betragtes som verdens giftigste dyr, og udskiller en meget kraftig nervegift, der kan føre til hjertestop på ganske kort tid.
- Der skal meget lidt til at dræbe dyr og mennesker. Så det er et rigtig godt forsvar for dyrene, fortæller Katrine Elkjær og tilføjer:
- Frøerne kendes også som pilegiftfrøer, fordi indianere bruger deres gift i forbindelse med jagt. De gnider spidsen af deres pile på en frø, og derved bliver pilen forgiftet, så den kan bruges til hurtigt at dræbe byttedyr.
Farver skræmmer, skjuler og lokker
For at synliggøre over for andre dyr at de er giftige og ikke egnet som føde, har frøerne nogle meget karakteristiske klare farver. Den mest giftige frø er gul, og der findes blandt andet også blå og røde. Nogle har ikke noget mønster, nogle har pletter, og andre har striber.
De klare farver kan også bruges til at tiltrække en potentiel mage.
Og faktisk er farveforsvaret så smart, at andre ikke-giftige frøer har udviklet samme farve for at beskytte sig selv mod rovdyr.
Ved efterårsferie-eventen i GIVSKUD ZOO er det den blå farvefrø, gæster kan opleve. De er blå i farven, og har alle unikke sorte pletter – en slags ”fingeraftryk”, der gør det muligt at kende dem fra hinanden.