GIVSKUD ZOO bruger tonsvis af foder
- Jeg lægger en foderseddel her, og så kan I lige skrive på, hvad I skal bruge.
GIVSKUD ZOOs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen lægger et stykke papir til dyrepasserne under det daglige formiddagsmøde. Det er dyrepasserne selv, der har styr på, hvad der skal bestilles til de enkelte dyr denne uge. Og det brede overblik, det har dyrlægen.
- Foder er meget en vigtig del af dyrenes trivsel, så det er noget, vi holder skarp kontrol med. Der skal være styr på mængden og sammensætningen, og det skal løbende justeres, alt efter om dyrene er drægtige, har unger, bliver overvægtige, og hvor store flokkene er. Der er også hierarki blandt visse arter, og der er det vigtigt, at vi holder øje med, at dyrene nederst i hierarkiet får foder nok, siger dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen.
Klare regler for de mange tons foder
Årligt bruger GIVSKUD ZOO bruger godt og vel 34 ton kød og æg, 87 ton frugt og grønt, 195 ton korn og foderpiller, 386 ton hø og halm og 70 ton pilegrene. Udover det græs der er i anlæggene, som dyrene selv går og spiser.
- Det er store mængder, men vi har også 700 dyr, så der skal en del til. Og det er ikke ligegyldigt, hvad de får. For eksempel har vi arter, som i deres oprindelige levested spiser meget frugt fra vildtvoksende træer og buske. Men frugt og grønt her i Danmark er fremdyrket til at være meget sukkerholdig, så vi kan ikke bare give dyrene samme slags, som de spiser i naturen. Derfor erstatter vi frugt med grøntsager, som ofte indeholder lige så meget sukker som naturligt frugt, så dyrene ikke bliver syge og overvægtige, fortæller Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:
- Og så vejer dyrepasserne foderet af. Vi har meget klare retningslinjer for, hvad og hvor meget dyrene skal have.
Bruges som belønning
Foderet er en essentiel del af hverdagen. Og derudover bruges det også bevidst i forbindelse med management og træning.
- Hvis jeg skal tjekke dyr med problemer, er det noget nemmere at lokke dem til mig, hvis jeg har en godbid i hånden. Elefanterne får også ordnet fødder jævnligt, og der belønnes de med æblestykker, når de samarbejder med os. Gorillaerne får dagligt vitaminpiller, og her belønnes de med små stykker tørret abrikos, når pillerne er røget ned. Så mad bruges også som en form for belønning – men det bruges med omtanke, forklarer dyrlægen.
Sedlen med bestillinger fra dyrepasserne er røget tilbage til dyrlægen. Hun tager den med, så hun kan bestille næste uges leverance til GIVSKUD ZOO.