GIVSKUD ZOO - ZOO er blevet Hjertesikker Zone
Der findes pt. kun fem zoner i Jylland, hvor af de tre ligger i det syd- og sønderjyske område.
Hvert eneste år bliver GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIAs medarbejdere undervist i livreddende førstehjælp. Rundt om i parken er der flere hjertestartere. Og der er faste procedurer for, hvad medarbejderne skal gøre, hvis en person får hjertestop i parken.
- Sikkerhed og nødhjælp er et klart fokus for os; vi skal være klar til at træde til, hvis vores gæster har brug for hjælp, siger direktør i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, Richard Østerballe.
Seneste tiltag er, at parken har ansøgt om og er blevet godkendt som Hjertesikker Zone. Det er en borgerrettet indsats, der skal hjælpe med at forbedre overlevelseschancerne for personer med hjertestop uden for hospital i Danmark.
Bag initiativet står Dansk Råd for Genoplivning, TrygFonden, Hjerteforeningen, Brancheforening for Hjertestartere og de præhospitale direktioner.
- Vi har valgt at blive Hjertesikker Zone, fordi vi synes, det er vigtigt signal både til vores gæster og også til det lokalområde, vi er en del af. Vores personale er alle uddannet i livreddende førstehjælp, og de får regelmæssigt opfrisket deres viden på kurser. Flere af vores medarbejdere er også frivillige Hjerteløbere, så vi vil virkelig gerne bidrage til at skabe en øget tryghed og hjælpe med at nå målet om, at flere danskere skal overleve et hjertestop uden for et hospital, siger direktøren.
Hjertesikker Zone er et helt nyt tiltag, der er oprettet her i 2022. Derfor er der endnu ikke så mange zoner rundt om i landet, men målet er, at der skal oprettes flere zoner.
Udover GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA tæller listen blandt andet nogle svømmehaller og idrætscentre, feriecentret Skallerup Seaside Resort, københavnske boligselskaber og Københavns og Bornholms Lufthavn.
- Jo flere zoner, der er i Danmark, jo bedre kan vi hjælpe. Så vi håber, at andre vil følge trop og blive Hjertesikker Zone.
Der er ni krav, som man skal efterleve for at blive Hjertesikker Zone
1) Alle i zonen kan få adgang til en hjertestarter og tage den i brug inden for tre minutter.
2) Hjertestarterne, som er placeret i zonen, er registreret på Hjertestarter-Netværket.
3) Hjertestarterne er offentligt tilgængelige.
4) Der er minimum én hjertestarter i zonen, som er offentlig tilgængelig hele døgnet rundt.
5) Der er en velbeskrevet og systematisk procedure for løbende vedligeholdelse og opsyn af de offentligt tilgængelige hjertestartere.
6) Alle hjertestartere er påsat en kontaktlabel med kontaktoplysninger på fadderen til hjertestarteren, så de kan komme retur til jer efter brug.
7) Der kan ringes 1-1-2 og påbegyndes hjertelungeredning umiddelbart efter konstatering af formodet hjertestop.
8) Ansatte, frivillige, beboere eller andre med tilknytning til zonen informeres så vidt muligt om muligheden for at melde sig som frivillig hjerteløber.
9) Der gennemføres instruktion i hjertelungeredning.
Læs mere om Hjertesikker Zone