lukket

Gnuer fodres mod stalden

09. november 2021
Vinterens komme og novembers frostgrader sender de hvidhalede gnuer i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA på kurs mod stalden.

Hvert efterår bliver vejrudsigter og temperaturer et fokuspunkt for den faste dyrepasser af GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs hvidhalede gnuer, Thomas Kolbæk. Sæsonen igennem er gnuflokken nemlig på græs på en af parkens store afrikanske savanner. Ude fra forår til efterår, ude dag og nat.
Men når de kolde temperaturer melder sig, er det tid at hente flokken mod stalden, da dyrene ikke kan tåle at være ude døgnet rundt over vinteren.

- Generelt har vi ikke mange arter i parken, der kan tåle at være ude dag og nat over vinteren, hvis hård frost sætter ind. Det er heller ikke hensigtsmæssigt med dyr på savannerne, hvis der er frostlag, så dyrene risikerer at skøjte rundt. Og endelig kan der være faldet så meget regn i voldgravene rundt om anlægget, som fryser til is og skaber passage ud. Så vi skal sikre os, at dyrene ikke kan gå ud, fortæller Thomas Kolbæk.

Ikke egnet til daglig indlukning
Gnuerne er dog ikke vant til at tage turen mod stalden hver dag, som de fleste af parkens andre dyr. Derfor er Thomas Kolbæk nødt til at forberede dyrene på at rykke mod stalden i etaper.

- Gnuerne er blandt de få dyr i parken, der er ude døgnet rundt fra forår til efterår. De har derfor ikke den rutine, der gør, at de søger mod stalden dagligt hen mod fyraften. Det skyldes egentlig ikke så meget dem, som det skyldes de andre dyr på savannen, forklarer dyrepasseren og tilføjer:

- Gnuerne har et højt energiniveau, og kan drøne rundt i området, når der sker noget - og måske lige ind midt i en flok af de andre arter, de deler savannen med. Gnuerne har heller ikke samme køkultur, der sikrer en rolig færd mod staldene, hvor de store næsehorn og bøfler går først efterfulgt af antiloperne. Så de risikerer at skabe en masse uro for de andre dyr, hvilket kan gøre det svært at få lukket alle ind for natten. Så af hensyn til alle er gnuerne derfor ude hele sæsonen. Og derfor skal indlukning af dem foregå i etaper, fordi det er uvant.  

Tur til stalden i etaper
Selve tilvænningen til at søge mod stalden kan godt strække sig over nogle uger. Hvis det pludselig bliver meget koldt, forsøger dyrepasseren at gøre det hurtigere. Men ellers tager han det i et roligt tempo;

- Til at begynde med fodrer jeg gnuerne ude midt på savannen, hvor jeg stiller to trug med foder ud. Dagen efter rykker jeg trugene to meter tættere på stalden. Og dagen efter igen rykker jeg endnu to meter. Indtil jeg til sidst når frem til slusegangen ind mod vores stalde. Og så er de klar til at gå ind, når portene åbnes, forklarer Thomas Kolbæk. 

Daglige ture i frisk luft
At gnuerne rykker mod stalden og væk fra savannen over vinteren, betyder dog ikke, at de ikke kommer ud dagligt.

- Så vidt muligt kommer alle vores dyr ud dagligt, også når der er sne og frost. Vi har anlæg i tilknytning til vores stalde, hvor de godt kan være på kolde dage, og hvor de så hurtigt kan komme ind i stalden igen. Så tilpasser vi bare ud fra temperatur og chillfaktor, så dyrene ikke er ude så længe ad gangen. At de så ikke altid gider at gå ud, hvis det regner eller sner, det er en anden sag, smiler dyrepasseren.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA runder sæsonen af med tredjehøjeste besøgstal nogensinde
30. oktober 2024
Søndag den 27. oktober satte GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA punktum for endnu en sæson. Parken opnåede sit tredje…
Er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA årets dyrepark 2024?
25. oktober 2024
Igen i år er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA nomineret til Børn i byen Prisen i kategorien Årets Dyrepark 2024. Du…
Parken er pyntet og klar til efterårsferien
12. oktober 2024
Der har været nok at se til i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i disse dage. For traditionen tro er der blevet pyntet op til…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.