"Hønefar" hos strudsene
I naturen kan en strudsehan have et territorium på 2-15 kvadratkilometer. Hvis han møder en udfordrende han i sit territorium, viser han dominerende adfærd.
- Hvis du kigger intenst på strudsekyllingen i GIVSKUD ZOO, gør strudse-hannen det samme, fortæller dyrepasser Jette Nørgård.
- Han stiller han sig tæt ved hegnet mellem dig og kyllingen, og løfter hovedet og vingerne opad. Hvis han får mulighed for det, vil han også forsøge at sparke dig, fortsætter Jette, der har stor respekt for strudsene. Møder strudse-hannen en hun i sit territorium, lægger han sig ned, bøjer nakken bagover og svinger hovedet fra side til side, mens han løfter vingerne op og ned som i en dans. Således får han hunnens interesse, og han får lov til at parre hende.
Én favorithøne
Selv om hannen parrer flere hunner, har han almindeligvis en enkelt rutineret høne ved sin side, som hjælper ham med at udruge æggene. Når han har parret denne høne, viser han hende hen til den rede, han har lavet. En rede er en fordybning i jorden med en diameter på op til 3 meter, som hannen laver ved at skrabe med fødderne. Her vil hønen i løbet af 14 dage lægge et æg hver anden dag. Når andre høner kommer forbi, bliver de også parret og lægger æg i reden. I den største kendte strudse-rede, var der hele 78 æg.
- I GIVSKUD ZOO lægger hønen sine æg rundt omkring i anlægget, og bagefter triller hannen æggene hen til en rede, fortæller Jette.
- Et år havde han valgt et lavtliggende sted, hvor æggene kom til at ligge i vand. Derfor er jeg begyndt at samle æggene i sandbunken i hjørnet af anlægget. Det har strudsene accepteret, og når hunnen er færdig med at lægge æg, er hannen begyndt at ruge på æggene i sandbunken, fortæller Jette smilende.
Æg med fordele
I naturen kan et strudsepar udruge op til 25 æg. For at øge chancen for, at hendes egne æg klækker, flytter hunnen rundt på æggene, så det er hendes æg, der ligger midt i reden. Der er nemlig mindst chance for at æggene midt i reden bliver taget af rovdyr. De 1500 g tunge strudseæg er
især en lækkerbisken for hyæner og sjakaler samt gribbe, som har lært at knuse æggene, ved at kaste sten på dem.
Beskyttende forældre
I naturen ligger hunnen ofte på reden om dagen, mens hannen ruger om natten.
- Her i GIVSKUD ZOO er det hannen, der tager den største tørn i løbet af dagen, fortæller Jette.
Æggene klækker på samme tid efter cirka 6 ugers rugning. Tre dage efter at kyllingerne er kommet ud, følger de forældrene, som med vingerne beskytter dem mod stærk sol og regn.
- Vores strudsemor er rigtig god til at få kyllingen med sig rundt i anlægget, og når hannen lægger sig ned, kryber kyllingen ofte i ly under sin far, fortæller Jette tilfreds, og fortsætter:
- Kyllingen lærer meget af at se, hvad forældrene gør.
Storfamilie
Hvis to strudsefamilier mødes, vil de voksne fugle kæmpe om kyllingerne, og det vindende par vandrer af sted med alle kyllingerne. På den måde kan flokken af kyllinger vokse sig større og større. I Afrika har man set en sådan sammenbragt "familie" med 380 kyllinger!
- Vores strudsekylling virker lidt utryg, men det er måske ikke så mærkeligt. For jo flere kyllinger, der går sammen, jo større chance har de enkelte kyllinger for at overleve, slutter Jette.