Jumba blev mæt af dage
Det var en højst usædvanligt opgave, GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen kom på, da en af parkens elefanter blev aflivet midt i september efter tiltagende sygdom og skulle obduceres. Men opgaven gik godt.
- Jumbas obduktion gik planmæssigt, og vi fik undersøgt de organer, vi havde planer om. Det er altid interessant at se nærmere på, hvad der er sket med vores dyr, når de bliver syge og særligt elefantobduktioner sker sjældent, så her er det vigtigt at lære så meget, vi kan, siger dyrlægen.
En tumor i livmoren
Efter obduktionen var dyrlægen ikke i tvivl om, at Jumba var en gammel elefant, som var parat til at få fred.
- Konklusionen ud fra obduktion og analyser er, at Jumba var mæt af dage efter et langt liv. Hun havde tabt sig en del den sidste måned, så det gik stærkt til sidst. Hendes organer viste ikke tegn på generel sygdom, kun aldersrelaterede forandringer. Det mest signifikante fund var en større godartet tumor i hendes livmoder, som vi allerede havde en klar forventning om at finde, fortæller dyrlægen og forklarer videre:
- Når en elefant i naturen bliver kønsmoden og har sin først brunst, bliver hun parret og får derefter en unge med et interval på fire til fem år resten af hendes liv. Så elefanten oplever ikke mange brunstperioder med ægløsning, da hun enten er drægtig eller har en lille kalv. Hvis det system ikke kører, som naturen har indrettet, bliver livmoderen påvirket af alt for meget østrogen, når elefanten kommer i brunst hver tredje til fjerde måned. Det betyder, at der med årene kommer godartede knuder i livmoderen, så elefanten ikke længere kan blive drægtig. Men den kommer stadig i brunst, og knuden kan så vokse sig større med alderen.
Ifølge Ditte-Mari Sandgreen er godartede knuder i livmoderen er netop en af årsagerne til, at det er så vigtigt at dyr i zoologiske haver lever et normalt liv i flokke, hvor de får regelmæssigt afkom:
- Det er sundt for både dyrenes fysiske og psykiske helbred, for det er ikke kun hos elefanter, man ser det her problem. Jumba har også været sammen med hanelefanter tidligere i sit liv, men det lykkedes hende ikke at blive drægtig.
Testet for flere ting
Jumba blev også testet negativ for tuberkulose, hvilket er en sygdom, som elefanter fra naturen kan gemme dybt i lungerne i mange år. Tuberkulose kan smitte til mennesker og andre dyr, så derfor er det vigtigt at undersøge for det.
- Det var et kæmpe arbejde at obducere Jumba, fordi elefanter er så store, og alting er så tungt. Men det er enormt vigtigt, så vi kan lære af det. Og heldigvis fik jeg god hjælp fra parkens dyrepassere og biologer. Obduktionen blev også overværet af dyrepasserelever fra Hansenberg, så de fik særlig læring den dag ved at se en elefant indefra, siger dyrlægen.
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har to elefanter tilbage i parken. Dyrlægen og dyrepasserne har også god fokus på deres helbred, da de ligesom Jumba er ældre damer på henholdsvis 50 og 51 år.