Kapivarunger blev kønstjekket
- Her er den første unge.
Dyrepasser Christina Madsen har iført sig handsker og taget den første lille kapivarunge op. Selvom ungen kun er nogle uger gammel, har den tænder og kan godt bide ganske hårdt. Så handskerne beskytter hænderne.
Dyrepasseren bærer ungen hen til parkens dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen, som står klar til at kønstjekke og chipmærke kapivaren.
- Det ligner en lille han, siger dyrlægen, da hun undersøger kuldets første unge.
Ved tjekket bliver der også taget en pelsprøve.
- Prøven sender vi ind til analyse, fordi det er rigtig svært at se, hvilket køn en kapivar har, når den ikke er kønsmoden endnu. Og når en kapivar først er det, er den ikke så sjov at holde. Derfor helgarderer vi os med en analyse, så vi er sikre på, om det er hanner eller hunner, der er i anlægget. Så slipper vi for at håndtere dyrene igen på et senere tidspunkt for at dobbelttjekke den første vurdering.
Mor tog tjekket med ro
En for en bliver ungerne taget op til tjek. De skælder lidt ud, men tjekket går hurtigt, så det varer kun et minuts tid, før de er tilbage hos deres søskende.
Imens sidder moren sluset fra, så dyrepasserne kan komme til ungerne.
- Det er helt naturligt at ungerne giver lyd, når vi samler dem op. De er jo ikke vant til at blive håndteret, så i deres verden kan vi lige så godt være et stort rovdyr, der er ude efter en let frokost. Det er vi heldigvis ikke, og mor tager det helt stille og roligt, selvom hun kan høre ungerne. Hele kuldet var tilbage hos hende efter 10 minutter og gik fint hen til hende. Så vi er glade for et veloverstået tjek af fem raske fine unger, siger dyrlægen.
Da ungerne kom til verden var der seks i kuldet, men en blev desværre fundet død i anlægget kort efter fødslen. Af de tilbageværende fem er den umiddelbare vurdering, at der er tre hanner og to hunner.
De kan opleves i det sydamerikanske område på safarituren i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.