Kikkerten er med - altid
- Nemlig. Kikkerten er med hver gang. Man skal have den klar, så snart de spændende fugle dukker op.
Kvinderne fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er i GIVSKUD ZOO for at dele deres viden om og passion for danske fugle. Påsken igennem holder parken nemlig event, hvor der er fokus på Danmarks fugle. Her kan gæster lære mere om fugle, høre foredrag, bygge fuglehuse og deltage i konkurrencer.
Oplevelser og fællesskab trækker
Bodil Kristensen og Lene Gredal er enige om, at det er oplevelserne, der trækker, når de skal forklare deres interesse for de danske fugle.
- Det handler ikke om at se så mange fugle som muligt og bare krydse dem af på en liste - så, nu har jeg set den. Vi gør det for oplevelsernes skyld, for det er bare fascinerende at spotte dem. Især de mere sjældne. Det kan man nærmest blive helt høj af, forklarer Lene Gredal.
- Ja, og så kan man dele sine oplevelser på DOFs hjemmeside og se, hvilke fugle andre har spottet - og selv blive inspireret til at tage ud og opleve de fugle. Og så er det jo i øvrigt ikke bare fuglene, man får glæde af. Vi arrangerer fællesture, så der er masser af socialt samvær med andre. Og så er det bare dejligt at være i naturen og opleve træer og blomster og årstidernes skiften, siger Bodil Kristensen.
Sådan kommer du i gang
Har du lyst til at give dig i kast med fuglekiggeri, anbefaler Bodil Kristensen at begynde i det tidligere forår.
- Hvis man har fodret fugle hen over vinteren, kan man starte med at betragte dem, der er på foderbrættet. Så er der en begrænset gruppe at betragte. I stedet for at man først starter op i maj, hvor der er et helt kor af fugle her i Danmark, siger hun og tilføjer:
- Dernæst skal du skaffe en bog om fugle, så du kan læse om dem og lære at genkende dem. Tit er der også cd'er med i fuglebøger, så du kan lytte til fuglenes sange. Så kan du begynde at sammenholde farver, størrelse og lyde.
- Og endelig skal du skaffe dig en notesbog, så du kan skrive kendetegn ned, når du ser en fugl. Så kan du gå hjem og slå den op i din bog. Og så lærer du efterhånden fuglene at kende.
Giv ikke op
De to kvinder fra Dansk Ornitologisk Forening erkender, at det kan være svært at lære fuglene at kende, så de opfordrer nye fugleentusiaster til at tage den med ro:
- Hvis du lærer fem fugle at kende på en sæson, er det rigtig flot. Så kan du tage fem fugle mere året efter. Nogle falder fra, fordi det kan virke lidt uoverskueligt, fordi der er så mange fugle. Men man skal bare klø på og lade være med at opgive. Så lærer man fuglene at kende ligeså stille hen ad vejen, lyder det fra Bodil Kristensen og Lene Gredal.