Klippen klove kræver samarbejde
Her i begyndelsen af året er det tid til den årlige klipning af klove på hjorteantiloperne i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.
Parken har to anlæg med hjorteantiloper. Det ene huser parkens hunner og en enkelt han, mens der er en ungkarlegruppe i det andet anlæg. Det er begge grupper, der en gang om årets skal have klippet klove. Og i dag er turen kommet til ungkarlegruppen med fire unge hanner.
Selvom det kan lyde som en overkommelig opgave, kræver den faktisk ti mennesker og en god portion samarbejde; to personer hjælpes hver især med at holde hvert enkelt dyr, en person klipper klovene, og dyrlægen sørger for ormekur til alle dyr, efter en afføringsprøve har vist indvoldsorm hos dyrene.
- Der er gode grunde til, at vi skal være så mange til opgaven. For det første skal det gå nemt og gnidningsfrit af hensyn til dyrene. Det er uvant for dem at blive håndteret, og de bryder sig ikke om at blive holdt. Så ved at gøre det hurtigt minimerer vi stressniveauet for dem. For det andet er vigtigt at tjekke dyrenes klove regelmæssigt for at sikre, at de har et sundt fundament at gå på. Og så skal vi behandle dem med ormekur, når det er nødvendigt, forklarer dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:
- Selvom antiloperne ikke er så vilde med det, er det stadig mere skånsomt for dem end bedøvelse. Fordi vi er flere personer om hvert dyr, får vi hurtigt styr på dem og kan ordne det, der er på programmet. Og det er faktisk kilden til succes – en god plan, der udføres hurtig og konsekvent, så dyrene skal holdes så kort som muligt.
Selve klipningen tog kun få minutter. En for en fik hjorteantiloperne klippet klovene, og derefter blev de lukket ud i deres anlæg igen.
- De gik rigtig fint, og dyrene kom hurtigt ud igen. De skulle lige løbe lidt rundt i anlægget, men ellers var de hurtigt tilbage i normalt tempo. Og nu, hvor vi alligevel skulle have fat i dyrene, tjekkede jeg en afføringsprøve inden. Da den viste indvoldsorm, fik de en ormekur samtidig. Så slog vi to fluer med et smæk, så vi ikke behøver at håndtere dem igen før næste år, siger dyrlægen.