29. januar 2018
Af og til er det nødvendigt at kunne undersøge dyrene for eventuel sygdom eller skader. Det kræver nærkontakt - og derfor er træning i berøring en vigtig del af dyrepasserens arbejde i lemurstalden i GIVSKUD ZOO.
Lemurerne i GIVSKUD ZOO er vant til tæt kontakt med mennesker, men de er dog ikke vant til at blive rørt ved. Hvis mennesker kommer for tæt på, søger de lidt væk.
Dog kan det af og til være en fordel at kunne komme tæt på dyrene, for eksempel hvis de skal undersøges for sygdom og skader. Derfor træner den faste dyrepasser hos lemurerne, Tina Frisk, jævnligt dyrene til at komme tæt på sig og være trygge ved berøring
- Det sker ikke tit. Men indimellem kan lemurerne få skrammer eller lignende. Og så er det jo nødvendigt at kunne tage dyrene i nærmere øjesyn. Det kan man ikke gøre, når de sidder højt oppe på en gren, fortæller Tina Frisk.
Papaya som lokkemad For at vænne lemurerne til at er trygt med berøring bruger Tina Frisk tørret papaya til at lokke dem tæt på.
- De er ikke vant til at få megen frugt, så det er en godbid for dem. Og derfor vil de gerne komme tæt på, når de kan få noget ekstra lækkert. Nogle er lidt tilbageholdende, men andre kommer helt hen til mig, forklarer hun.
I den ene hånd holder Tina Frisk bøtten med de tørrede frugt stykker. Og med den anden fodrer hun lemurerne, der sidder foran hende. Af og til er lemurerne frække nok til selv at snuppe stykker fra bøtten.
Mens dyrene tygger, kan Tina Frisk stryge hånden over deres pels, så de vænner sig til berøringen - og vænner sig til, at det ikke er utrygt med den tætte kontakt.
- De er vilde dyr, og vi forsøger at give dem så naturlige forhold som muligt. Så de skal ikke trænes som kæledyr. Men det er bare vigtigt, at vi kan komme til dem, hvis de har sundhedsproblemer, siger Tina Frisk.
Det er dog ikke alle og enhver, der kan lokke med papaya og så få lov til at røre lemurerne. Dyrene kender Tina Frisk rigtig godt og har vænnet sig til hende på grund af træningen. Derfor kan hun gøre det.
Ingen stress ved sundhedstjek Træningen i stalden tager kun få minutter. Og det er tid, der er godt givet ud.
- Hvis lemurerne har småskader eller skranter lidt, kan jeg lokke dem hen, så dyrlægen kan kigge på dem. Alternativet var at indfange dem, og det kunne skabe en masse unødigt stress for dyrene. Det vil vi helst undgå. Så træningen er en skånsom måde til at skabe tryghed ved kontakt og berøring, siger Tina Frisk.