lukket

Lille spejl ved elefanterne dér

07. september 2015
Det er ikke af forfængelighed, at elefanterne i den sidste uges tid har haft et spejl stående. Caroline Brandt Sørensen er biologistuderende og som en del af sit speciale undersøger hun, om de store dyr kan genkende deres eget spejlbillede.

Med en hvid plet af zinksalve i panden nærmer Jumba sig spejlet. Caroline får hurtigt fisket sit kamera frem og starter optagelsen. Med lethed samler Jumba jordnødder op fra jorden med snablen. Den store hunelefant vender blikket mod spejlet, og slår hårdt i jorden med den lange næse. Lyden er som en voksen mand, der tramper i jorden. Hun vifter med ørene, mens hun stadig stirrer intenst på den anden elefant. Caroline fortsætter med at optage men stopper, da Jumba vender sig og trasker tilbage til de to andre elefanter.


Mudderkast
Når man som GIVSKUD ZOO er en statsanerkendt zoologisk have, medfølger en række forpligtelser som formidling, bevarelse af truede dyr og forskning. Og det er netop forskning, der har fundet sted ved elefanterne. Som led i sit speciale har en biologistuderende fra Københavns Universitet, Caroline Brandt Sørensen, fået sat et spejl op ved elefanterne. Herefter har hun stået med et kamera og observeret. Det har hun gjort fra morgen til aften, fem dage i træk.
"Først så jeg, hvordan elefanterne reagerede, da spejlet lige var sat op. Særligt en af dem var meget truende overfor sit spejlbillede og kastede mudder efter det," fortæller Caroline.
Efter første observation fik elefanterne en hvid prik i panden. Hvis de efter at se dem selv i spejlet ville prøve at fjerne pletten i deres pande, ville det betyde, at de vidste, at spejlbilledet var dem selv.


Vandladning
Jumba nærmer sig igen spejlet. Caroline er klar med kameraet og starter optagelsen. Elefanten snor snablen rundt om græsstrå i grøften. Tygger lidt på dem, mens hun holder øje med spejlet. Jorden får endnu et par slag med snablen, og hun vifter lidt med ørerne. Men pludselig vender hun bagpartiet til spejlet og lader vandet i et vandfald. Og så lunter hun ellers tilbage til de andre elefanter i modsatte ende af anlægget. Caroline stopper endnu engang optagelsen, men bliver stående og observerer.


Læren om dyreadfærd
Men hvorfor undersøge om elefanter kan genkende sig selv? Ifølge zoolog i GIVSKUD ZOO, Kim Simonsen, ved vi mennesker meget lidt om dyr og deres adfærd:
"En undersøgelse som denne kan anvendes til videre forskning om for eksempel dyrs adfærd en i flok. Når Givskud Zoo lader studerende komme og lave undersøgelser, bidrager vi med ny viden."
Indtil videre kan Caroline ikke konkludere noget på sine observationer. Nu skal hun hjem og analysere flere timers elefantfilm.
"Elefanterne har ikke umiddelbart forsøgt at fjerne pletten i panden. Men nu skal jeg hjem og se optagelserne igennem, og så kan det være, der alligevel dukker noget interessant op," forklarer Caroline. 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA runder sæsonen af med tredjehøjeste besøgstal nogensinde
30. oktober 2024
Søndag den 27. oktober satte GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA punktum for endnu en sæson. Parken opnåede sit tredje…
Er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA årets dyrepark 2024?
25. oktober 2024
Igen i år er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA nomineret til Børn i byen Prisen i kategorien Årets Dyrepark 2024. Du…
Parken er pyntet og klar til efterårsferien
12. oktober 2024
Der har været nok at se til i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i disse dage. For traditionen tro er der blevet pyntet op til…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.