Løveflok skal sluses sammen
I sommer fik GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA tre kuld løveunger. I naturen søger vordende løvemødre væk fra flokken i tiden før fødslen, og de vender først tilbage til flokken, når løveungerne er vokset lidt og er klar til at møde faren og de andre hunner i flokken.
Sådan foregår det også i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA; vordende mødre sluses fra flokken for at føde i fred og give ungerne en rolig start på livet. Og når ungerne så bliver større, kan de blive lukket sammen med flokken.
Men det er lettere sagt end gjort at lukke dem sammen, forklarer GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog, Kim Skalborg Simonsen, som også er stambogfører og såkaldt EEP koordinator for afrikanske løver i zoologiske haver både i Danmark og i Europa:
- Det er ikke som når vi mødes med venner vi ikke har set i et stykke tid. Her er det lidt med livet som indsats. Løverne er farlige og store, og hvis de slås, kan de gå rigtig galt. Derfor åbner vi ikke bare lågerne og lader alle løver løbe rundt sammen – store som små – og håber på det bedste. Det kræver både tålmodighed, is i maven og en klar plan at føre dem sammen.
Går efter planen
Indtil videre går det dog efter planen. Foreløbig er løvehannen lukket sammen med to af hunnerne hver for sig og deres henholdsvis fire og 2 unger.
De to af mødrene og deres unger kan også gå sammen.
- Det er rigtig positivt indtil videre. Vores mål er selvfølgelig at lukke alle løverne sammen. Men vi er nødt til at tage små skridt, og det er en vurderingssag, hver gang vi skal tage et nyt skridt. Vi vurderer på løvernes adfærd, og de bliver nøje overvåget både forud for, under og efter sammenluk, så vi kan se, hvordan det forløber, forklarer biologen.
Unger tumler hos far
Det er altid spændende at se, hvordan en løvehan vil tage mødet med sine unger. Især når det er førstegangsfar som GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs han Atlas. Han har hilst på to kuld unger, og han har taget møderne med begge overordentligt godt. Det samme gjorde ungerne.
- Ungerne var fuldstændig ligeglade med, at det var en næsten 250 kilo tung dræbermaskine, de kom ind til. Det tog ikke mange minutter, før de kravlede de rundt på hovedet af ham. Han fnyser måske lidt, hvis han bliver irriteret, når de klasker ned i ansigtet på ham eller napper ham. Men ellers er han god ved ungerne, for han ved godt, at det giver ballade med mor, hvis han gør dem noget. Så han er utrolig tolerant, fortæller Kim Skalborg Simonsen.
Ifølge biologen fortsætter arbejdet i løvernes tempo, og håbet er, at der over vintermånederne kan dannes en samlet løveflok.