Løvestald er sikret mod jordskælv
Danmark ligger ikke i en typisk jordskælvszone, hvor kontinentalplader støder på hinanden. Alligevel bliver landet relativt ofte, faktisk flere gange årligt, ramt af mindre jordskælv. Ikke massive jordskælv med omfattende ødelæggelser som følge heraf, men der har været jordskælv på over 4.0 på Richterskalaen, der har forårsaget kraftige rystelser, fået bygninger til at svaje og slå revner. Især er det nordlige Jylland og det nordøstlige Sjælland udsat.
Givskud ligger langt fra begge dele. Ikke desto mindre blev jordskælv og sikring mod jordskælv taget med i betragtning ved anlægsarbejdet, da GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i 2006 anlagde sin store løvestald.
- Da jeg forlangte en jordskælvsikring til mindst Richter 5, vakte det væsentlig forundring og lidt grin hos både rådgivere og håndværkere, husker direktør Richard Østerballe.
Ikke desto mindre stod han fast på, at stalden til parkens største rovdyr skulle sikres ekstra.
- Jeg ved godt, at risikoen for, at stalden vil kunne skvatte sammen ved et jordskælv, er minimal. Men jeg ville alligevel have den ekstra sikring for at eliminere muligheden for, at murene kunne revne og løverne slippe ud, forklarer direktøren.
Stalde er sikret mest muligt
Sikringen udgøres af, at der er støbt ekstra stålsøjler i fundamentet, som så strækker sig op gennem bygningen. Stalden er også fuldstøbt i armeret beton i modsætning til de fleste andre stalde i parken, der er bygget i elementer. Elementbyggeri er i sig selv ret jordskælvsstabilt, og der laves statiske beregninger på alle nye bygninger, så de kan modstå kraftig storm med mere - men løvestalden fik altså lige en ekstra tand!
- Så vores bygninger i parken er ganske sikre, og jeg er ikke bekymret for, at dyrene skulle kunne slippe ud, hvis vind og vejr raser, og et lille jordskælv skulle forekomme her i de kolde efterårs- og vintermåneder. Så ved vi, at dyrene er inde i varme og tørvejr, og vi kan føle os sikre, siger Richard Østerballe.