Mød medarbejderne – formidleren
Navn
Nadia Schilling Davidsen
Funktion
Biolog og formidler
Hvor længe har du arbejdet i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA?
I 16 år
Hvorfor har du valgt at arbejde i parken?
Lige siden jeg var barn, har jeg altid været optaget og fascineret af dyr og natur. Og jeg har altid vidst, at det var især dyr, jeg gerne ville arbejde med. Først overvejede jeg at blive dyrlæge, men efter at have være i praktik hos en dyrlæge i 7. klasse fandt jeg ud af, at det ikke var den vej, jeg skulle. Derefter ville jeg gerne arbejde med dyr for eksempel i zoos og begyndte biologiuddannelsen på Aarhus Universitet for at gå den vej. I løbet af uddannelsen skulle man vælge retning og mine valg faldt på alt dyrerelateret. Under uddannelsen arbejdede jeg som frivillig dyrepasser i både Guatemala og Costa Rica, hvor jeg for alvor fik føling med at arbejde med og passe eksotiske dyr. Efter de ture vidste jeg, at det var i zooverdenen jeg ville være. Da jeg var færdiguddannet som biolog, var der kort tid efter en sæsonstilling som formidler i GIVSKUD ZOO, som jeg besluttede mig for at søge. Jeg kom til samtale og fik den. Efter nogle år som sæsonformidler fik jeg en fast stilling, og jeg har været her lige siden.
Hvilke opgaver har du i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA?
Jeg har mange forskellige opgaver. Om sommeren underviser jeg primært skoleklasser omkring dyr og natur og tager firmaer og grupper med rundt i parken til dyrene. Derudover sidder jeg som funktionsleder i min afdeling, hvilket betyder, at det er mig der laver vagtplanerne for alle de formidlere, vi har ansat. Om vinteren gør jeg primært klar til næste sæsons aktiviteter. Vi skal finde ud af, hvilke fodringer gæsterne skal kunne se, eller hvilke shows der skal laves. Vores eksisterende udstillinger og skilte skal opdateres, og der skal laves nye udstillinger eller skilte. Desuden planlægger jeg næste sæsons events samt ture bag kulisserne for både årskortholdere og vores almindelige gæster.
Hvordan er en typisk arbejdsdag for dig?
Jeg har faktisk ikke som sådan en typisk dag, da det skifter så meget, og det kommer an på, om det er vinter- eller sommersæson i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA. Om sommeren kan en typisk dag for eksempel være, at jeg om morgenen har en skoleklasse til undervisning omkring løverne, i løbet af dagen holder jeg fodringer for vores almindelige gæster, og om aftenen har jeg en overnattende skoleklasse i vores ulveanlæg, hvor jeg underviser omkring ulve i Danmark og i verden. En typisk vinterdag kan være, at jeg sidder og laver tekster til skilte eller til hjemmesiden hele dagen ved computeren.
Hvad kan du bedst lide ved dine arbejdsopgaver?
Jeg elsker at arbejde med dyr og mennesker, og jeg kan rigtig godt lide at vække folks fascination omkring dyr og natur. Det fedeste er at give vores gæster en rigtig god oplevelse og igennem den oplevelse at formidle om, hvor spændende og fascinerende dyrene egentlig er. Jeg føler også, at vores formidling hjælper med at vække folks fascination og kærlighed til dyrene og naturen, og at det så går op for dem, hvor vigtigt det er, at vi passer på begge dele.
Ud over det kan jeg også godt lide, at ikke to dage er ens, og at jeg laver så mange forskellige ting og møder så mange forskellige gæster. Den ene dag har man en helt almindelig 1. klasse med rundt i parken, den næste dag et stort firma og den tredje dag viser man Kronprinsparrets børn rundt i parken. Det giver en rigtig god diversitet, og det gør, at ens formidling aldrig helt bliver standard, for den ændrer sig, alt efter hvem du formidler til. Dyrene spiller også ind, da de heller ikke laver det samme hver dag. Hver gang man formidler om dem, er der sket noget nyt, eller også laver de noget, de ikke gjorde, sidste gang man stod og kiggede på dem.
Hvad er mest udfordrende ved dit arbejde?
Det er nogle af de samme ting, som jeg elsker, for eksempel at dagene aldrig er ens. Det kan godt til tider være presset at nå ens deadlines, når man lige tænker, at man har en hel dag på kontoret til at få kigget på den kommende event, og dagen så pludselig ender med to skoleklasser og en krise, for eksempel hvis tilmelding på hjemmesiden til vores ture er nede.
Dyrene kan også til tider være en udfordring. Vi arbejder jo med levende væsener, og det kan godt være, at man om morgenen står og skal have tre forskellige klasser med i løvestalden, som pludselig bliver aflyst, fordi der er kommet løveunger i løbet af natten, og så skal der være i stalden. Det kan også være, at man lige har fået ro på en livlig 6. klasse ude ved gorillaerne og nu endelig kan formidle, hvorefter gorillaerne pludselig begynder at parre sig, og så forsvinder al koncentration for klassen igen.
Hvad kan du bedst lide ved parken?
Jeg kan godt lide, at vi i parken er opdelt i mange forskellige afdelinger, der skal arbejde sammen om at tage hånd om vores gæster og vores dyr. Vores gæster skal jo ikke kun have undervisning i min afdeling, de skal måske også spise i restauranten, besøge stalde hvor dyrepasserne er og sove på vores Hostel. Det skaber et ret stort samarbejde os kolleger og afdelinger imellem. Vi skal få det hele til at lykkes, og alt skal gå op i en højere enhed. Jeg synes, jeg har nogle gode kolleger, der altid er klar til at hjælpe, hvis det brænder på.
Udover dette er der jo parkens stjerner, dyrene, som i sig selv er helt fantastiske.