Mød medarbejderne – vagtlederen
Navn
Mikael Lindhardt Hansen
Funktion
Vagtleder
Hvor længe har du arbejdet i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA?
Siden 1985. Jeg startede som ungarbejder, derefter var jeg parkmedarbejder, så blev jeg uddannet som dyrepasser og arbejdede i en tid som afløser i dyreafdelingen. I mange år har jeg ved siden af arbejdet med blomster både i et væksthus og på en planteskole. Og i år 2000 blev jeg så vagtleder.
Hvorfor har du valgt at arbejde i parken?
For mig er det nærmest skæbnebestemt og en del af min families historie. Jeg blev praktisk talt født ind i Vejle Zoo, som er forløber for GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Min far var forvalter i Vejle Zoo, og vi havde en bolig, der hørte til den zoologiske have. Da min morbror Jacob Hansen så flyttede Vejle Zoo og oprettede GIVSKUD ZOO, flyttede vi med. Og jeg har holdt ved lige siden.
Hvilke opgaver har du i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA?
Som vagtleder skal jeg have det brede overblik over parken. Det er os vagtledere, der skal være først på pletten, hvis der sker noget. Vi skal hjælpe med at løse opgaver rundt om i parken, både ventede og uventede. Vi står for sikkerhed generelt, det er blandt andet os, der tjekker løvehegn dagligt og lukker løver ud, og vi skal træde til, hvis der opstår nødsituationer.
Vi står for beredskab og redningsopgaver, og siden 2003 har vi været på udvidede hjertestarterkurser hvert år, så vi er trænet i at kunne træde til, hvis vores gæster får brug for hjælp.
Derudover er vi vagtledere også personaleledere for vores unge parkpersonale og vores rengøringsfolk, og vi står for oplæring af dem og for at lære dem om parkens værdier. Her har vi en kæmpe ja-hat på og en positiv tilgang til tingene, og den mentalitet vil vi gerne give videre til alle medarbejdere.
Hvordan er en typisk arbejdsdag for dig?
I åbningssæsonen møder jeg typisk mellem kl. 7.00 og 8.00 om morgenen. Så snakker jeg med de unge, der er på vagt den dag, sætter dem i gang med arbejdet, jeg tjekker hegn i løveanlægget, så jeg ved, at det er intakt, og at strømmen virker, inden jeg sender de store rovdyr yd. Jeg hejser flag, følger op på hvad der foregår den pågældende dag, så vi kan gøre klar til eventuelle selskaber og events. Jeg deltager i de daglige morgenmøder med hele parken, dyrepassere og med vores egen parkafdeling. Og når parken så åbner, skal jeg sikre, at den er funktionsdygtig. Jeg holder opsyn dagen igennem, og så træder jeg til, når kolleger kalder og har brug for hjælp. Efter lukketid står jeg får at lukke løver ind, og så tjekker jeg parken igennem, så vi er sikre på, at vi får sendt alle gæster godt hjem.
Uden for sæsonen varierer opgaver og mødetid meget. Her står vi med generelt vedligehold, opsætning af nye tiltag og klargøring til næste sæson. Jeg har blandt andet stået for biodiversitetsområder i parken ved vores Inspiratorium og vores kæmpe insekthotel. Endelig tager vi os af ansættelse og oplæring af nye medarbejdere, så vi kan være klar, før næste sæson begynder.
Hvad kan du bedst lide ved dine arbejdsopgaver?
Jeg kan bedst lide samarbejdet med de unge mennesker i parken, og at vi er med til at give vores gæster en god dag. Det er dejligt, når folk tager glade herfra.
Desuden er jeg en excelark-mand, og jeg kan godt lide at sidde og arbejde med vores vagtplaner. Det er et stort puslespilsarbejde, men det betyder også, at det er en stor tilfredsstillelse, når planen går op.
Hvad er mest udfordrende ved dit arbejde?
Man er på 24/7, fordi arbejdet i parken også bliver en form for livsstil. Så det mest udfordrende er nok bare at holde fri.
Hvad kan du bedst lide ved parken?
Jeg synes, at vi medarbejdere er meget privilegerede, fordi vi arbejder så flot et sted med smuk natur og fascinerende dyr – hvor fokus handler om at beskytte dyr og natur, og så at gøre gæster glade.
Og så synes jeg, at det er spændende og fascinerende at opleve årstidernes skiften i parken. Der er ikke noget mere fedt end at rydde sne i januar og mærke vinterkulden, stilheden og dyrenes puslen. At se ugler der laver flyveøvelser med ungerne i foråret. Eller se parken skifte farve over efteråret.