Næsehorns sår behandles med laser
Dyrepasser Thomas Kolbæk har i denne tid fået en ny rutine i næsehornsstalden. Hver morgen skal hannen Otzee og hunnen Samia behandles med laser. De to næsehorn har haft sår og infektion i nogle uger efter et sammenstød på savannen. Og nu har parkens dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen sørget for at sætte skub i helingsprocessen.
- Næsehorn er tykhudede og kan få skader under huden, som man ikke kan se med det blotte øje. En simpel hudafskrabning på ydersiden kan være toppen af et isbjerg, som dækker over en stor skade inde under huden. Det er det, vi så med både Otzee og Samia, så det har krævet en del behandling. Vi er heldigvis kommet så langt, at infektionen er under kontrol. Så nu bruger vi laser til at hjælpe sårhelingsprocessen på vej, forklarer dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:
- Laserterapien er lysbølger med særlige frekvenser, der gør, at blodgennemstrømningen i vævet stiger, og derved heles sårene bedre.
Næsehorn er rolige under behandling
Behandlingen foretages enten af dyrlægen eller dyrepasseren. De tænder for en lille transportabel computer, som er koblet sammen med en laserpen. På computeren indstiller man laseren til et bestemt program, og så retter man det røde lys med de særlige lysbølger mod sårområderne. I Otzee og Samias tilfælde skal sårene behandles hver morgen i otte minutter.
- Laserbehandlingen gør ikke ondt, tværtimod giver det en behagelig varme og kan virke smertestillende. Næsehornene var lidt utrygge første gang, de så det røde lys, fordi det var uvant, men de fandt hurtigt ud af, at det ikke var farligt. Så nu spiser de med ro noget kraftfoder, så de kan blive stående stille ved tremmerne, så vi kan nå dem og give dem behandlingen uden stress, forklarer dyrlægen.
God og hurtig effekt
Laserapparatet, som bruges i næsehornsstalden, har Ditte-Mari Sandgreen lånt af firmaet Eickemeyer, som forhandler medicinsk udstyr til dyr.
- Jeg har erfaring med brug af laser fra tidligere job i dyrlægepraksis, og det gav en rigtig god effekt både ved behandling af sår og også gigt hos dyr. Så jeg tænkte, at det kunne bruges til vores næsehorn, og derfor spurgte jeg Eickemeyer om muligheden for at låne en laser, hvilket de heldigvis sagde ja til, siger Ditte-Mari Sandgreen.
Laseren har programmer, der kan forudindstilles med forskellig styrke til forskellige dyrestørrelser – og altså også næsehorn. Og selvom næsehornene i GIVSKUD ZOO kun er blevet behandlet i en uges tid, kan dyrlægen allerede se effekten af lysbølgerne;
- Vi kan godt se en forskel, for sårområdet er allerede blevet pænere og mere tørt. Jo oftere man behandler, des hurtigere heler sårene. Så nu fortsætter vi behandlingen de næste uger med daglig lysterapi, og så håber vi på markant fremgang, siger dyrlægen, som sagtens kan forestille sig, at det kan bruges på andre af GIVSKUD ZOOs dyr, hvis det skulle blive nødvendigt i fremtiden.