Næsehorns sæd blev testet
To specialister fra Tyskland, GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs egen dyrlæge, biolog og et væld af dyrepassere er sat stævne for at hjælpe til med dagens meget specielle opgave; parkens næsehornstyr Otzee skal bedøves, og så skal der tages sædprøver.
- Det er en rigtig svær opgave at bedøve så stort et dyr, og vi skal være sikre på, at alt går godt – at Otzee ikke kommer til skade undervejs, og at der ikke sker noget med de involverede. Så vi har en nøje tilrettelagt arbejdsplan, og opgaverne er fordelt, så arbejdet kan gå hurtigt og uden problemer, siger GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen.
Fine sædtal og regelmæssig brunst
Otzee skal have foretaget sædtesten, fordi han ikke er blevet far til nogen unger, selvom han ellers er i sin bedste alder til det.
- Det er klart, at det frustrerer os. Vi har en ung han og tre hunner, som alle er i alderen til at få afkom. To af hunnerne har fået unger før, hvor andre hanner har været far. Så vi ved, at de er i stand til det. Det kan vi også se på de fæcesprøver, vi løbende undersøger, som viser, at hunnerne kommer i brunst regelmæssigt. Og så har vi gentagne gange set parringer her i parken. Men altså uden resultat, forklarer dyrlægen og tilføjer:
- I 2017 fik vi foretaget en sædtest af Otzee med hjælp fra de samme tyske specialister. Den test viste, at Otzee havde rigtig fine sædtal. Og derfor har vi valgt at gentage denne test for at se om noget har ændret sig, så vi kan blive klogere på problemstillingen.
Nedslående resultat
Mens Otzee er bedøvet, tapper de tyske specialister flere sædprøver fra næsehornet, alt imens Ditte-Mari Sandgreen overvåger narkosen.
Da det store næsehorn er vækket fra narkosen igen, bliver prøverne undersøgt nærmere i et mikroskop, og prøverne bliver også sendt til analyse på et laboratorium.
- Denne test viste at Otzee faktisk har endnu flere sædceller end for tre år siden. Men desværre viste undersøgelsen også at det kun er godt 20% af dem, der er fertile. Det skyldes sandsynligvis en infektion, da der blev fundet bakterier i sæden. Bakterierne påvirker sædcellernes levedygtighed, og forureningen kan gøre, at hunnerne afstøder sæden ved parring, og så er det jo umuligt med drægtighed, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.
Større opklaringsarbejde
Analysesvarene betyder, at dyrlægen nu står foran et større opklaringsarbejde og eventuel behandling.
- Det er ikke noget, der er set før ved næsehorn, så Otzee er helt unik på den uheldige måde. Derfor kræver det et større detektivarbejde at finde ud af hvordan det skal behandles, hvor længe behandlingen skal vare og hvordan vi får Otzee til at acceptere behandlingen, forklarer dyrlægen.
Men det er vigtigt at behandle infektionen, fordi Otzee endnu ikke er repræsenteret i det internationale avlssamarbejde, da han ikke har fået afkom.
Samtidig er det værdifulde næsehornshunner, der er i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, som man gerne vil have afkom fra. Så det er en opgave, Ditte-Mari Sandgreen arbejder målrettet på i den kommende tid.
- Vi ved ikke endnu hvordan vi bedst måler effekten af behandlingen. I sidste ende kan det blive nødvendigt at gentage hele proceduren igen, da sædtest er den eneste mulighed for at bedømme om infektionen er væk.