Nil-letjeflokken har fået en han
Tidligere på sæsonen rykkede fire nil-letjehunner ind på en af de afrikanske savanner i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Gæster har kunnet opleve den lille sumpantilope, når de er kørt i egen bil eller med parkens safaribusser langs savanneruten. Nil-letjerne deler område med watussiokser og strudse.
Nu er det også muligt at se en nil-letje han på savannen. Parken har netop modtaget en ung han på 2,5 år fra Zoo Ostrava i Tjekkiet.
- Det er en fin tilføjelse til flokken, og det giver gæster mulighed for at se, hvor markant en forskel der egentlig er på hanner og hunner hos nil-letjerne. Hunnerne er lysebrune og noget mindre end hannen. Han er mørkere med hvide aftegninger i pelsen, og så har han horn, fortæller biolog og kurator i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.
En rolig introduktion
Hannen har i den første tid i parken gået i stalden og i et anlæg i tilknytning hertil for at vænne sig til de nye omgivelser. Da dyrepasseren vurderede, at hannen var tryg i de nye omgivelser, blev han lukket ud på savannen for at hilse på de fire nil-letje hunner. Og det gik rigtig fint;
- Vi lukkede watussiokserne ind i stalden, så den nye han havde ro til at se sin nye flok an og lære, hvordan det område han nu skal bo i, ser ud. Og det gik rigtig fint; han holder sammen med hunnerne, og heller ikke da watussiokserne igen kom ud fra stalden, gav det anledning til uro. Dyrene virker tilfredse, så det er vi også, smiler kuratoren.
Målet er at styrke avl
Nil-letje, som lever i sumpe, oversvømmede græsområder og langs floder i Sydsudan og Etiopien, kategoriseres som truet. Derfor er det vigtigt, at der arbejdes med beskyttelse i naturen og med avl i dyreparker verden over, hvis arten skal bevares for eftertiden.
- Bevaring er et af GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs formål, og i og med at vi nu har en flok med hunner og en han, bliver det muligt for os at indgå i det internationale avlsprogram og forhåbentlig hjælpe med at styrke arten, forklarer Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:
- Dyrene er kønsmodne ved 18 måneder, mens hanner er op mod fem år, før de er fuldt udviklede og klar til at kæmpe om hunnerne i naturen. Men her i parken er der jo ikke andre hanner at kæmpe med, så det kan godt ske, at vi allerede fra næste år vil se flokken vokse med flere kalve. Det håber vi i hvert fald.
Du kan læse mere om nil-letjen her.