29. november 2017
Europæiske zoologiske haver arbejder sammen og fører stambøger for at sikre, at dyr placeres, så der er optimale vilkår for avl. Så en hesteantilope, der netop er sendt fra GIVSKUD ZOO til Zoologisk Have i København, er nøje udvalgt - af netop GIVSKUD ZOO, som er stambogskoordinator for denne dyreart.
- Hun ligger der i midten.
Dyrepasseren udpeger den nøje udvalgte sorte hesteantilope, så dyrlægen kan sende en bedøvelsespil afsted og gøre dyret klar til afrejse.
Den sorte hesteantilope, der skal flyttes denne formiddag, er ikke så stor. Alligevel kræver det lige lidt ekstra bedøvelse, før hun sover og er klar til at blive løftet ud i den ventende transportvogn. Hun bliver lagt på et stort bærestykke og båret ud til bilen. Det hele er overstået på ganske få minutter.
- Flytningen gik, som den skulle. Vi fik hesteantilopen bedøvet. Tjekket dens chip, taget blodprøve og givet ormekur. Og så blev den båret ud fra stalden. Så snart hesteantilopen var i transportkassen, fik den et opvågningsmiddel, og så kom den på benene igen, fortæller biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen.
Den godt halvandet år gamle sorte hesteantilope rykker fra GIVSKUD ZOO til Zoologisk Have i København, hvor håbet er, at man kan avle med hende.
Koordinator udvælger placering For at sikre optimale forhold for avl bliver det besluttet nøje, hvordan grupper af dyr skal sammensættes i zoologiske haver.
Hver dyreart har en stambogskoordinator, som har overblik over samtlige dyr i de europæiske zoologiske haver, der er med i samarbejdet. Det er denne koordinator, der vurderer og kommer med anbefalinger til, hvor de enkelte dyr bør placeres, således at der er genetisk variation, så man undgår risiko for indavl, og så dyr, der har vist sig gode at avle på, får mulighed for det.
GIVSKUD ZOO er stambogsholder på sorte hesteantiloper i det europæiske avlssamarbejde. Det er derfor Kim Skalborg Simonsen selv, der har udvalgt, hvilken hesteantilope der skulle fra GIVSKUD ZOO til Zoologisk Have i København.
- København Zoo importerede for et par år siden en meget vigtig han fra Moskva. Og derfor blev vi enige om, at de godt kunne bruge en ekstra hun, så han kan få flere unger. Vores han er kommet fra Prag og er ikke i familie med Københavns han. Så den unge hun, vi nu har sendt afsted, er et perfekt match til Københavns tyr. De kommer til at få noget meget værdifuldt afkom til stambogen, forklarer Kim Skalborg Simonsen.
Den sorte hesteantilope var kun ude på en rejse på nogle få timer, før den ankom i fin stil til København.
- Vi har fået besked om, at køreturen over Storebælt gik fint, og at hesteantilopen har det godt. Så vi er tilfredse, siger Kim Skalborg Simonsen.