lukket

Nordiske dyrlæger deler erfaringer

21. februar 2024
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har netop været vært for en konference for dyrlæger fra hele Norden. Formålet med den årligt tilbagevendende konference er understøtte et fagligt netværk, hvor vidensdeling og sparring er i højsædet.

45 dyrlæger fra Danmark, Norge, Sverige og Finland var for nylig samlet til konference i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Også en række virksomheder deltog for at præsentere produkter, der kunne være relevante for dyrlægernes fagområde.
Og netop fagområdet er det, der bringer dyrlægerne sammen; de arbejder nemlig alle sammen til daglig med vilde dyr i naturen eller med dyr i zoologiske haver. Og dermed er sådan en konference en gylden mulighed for at styrke deres faglige netværk, sparre og dele viden.

- At samle 45 dyrlæger med viden om ens fagområde er en helt unik mulighed for feedback, og en af vores store forcer er, at vi skaber et trygt rum, hvor vi kan dele svære ting med hinanden. For arbejdet med dyr og særligt zoodyr, kan være svært, og der er det af stor betydning at kunne række ud til hinanden, siger GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs egen dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen, som har været tovholder på konferencen.

Et alsidigt program
Programmet for konferencen varierer år for år. Denne gang havde Ditte-Mari Sandgreen valgt at sætte fokus især på lovgivning og sygdomsforebyggelse.

- Derudover havde jeg inviteret to forskere fra Århus Universitet, som fortalte om deres forskning i hjerter hos pattedyr – virkelig interessant og underholdende. Og så var der nyt om bedøvelse, smertebehandling, beretninger om forskning i felten med vilde dyr og en del cases, hvor deltagerne havde brug for input og sparring til en særlig problematik, de har i deres egen regi.

Vidensdeling med fagfæller
Mange dyreparker og zoologiske haver har ikke en fastansat dyrlæge, men benytter i stedet alment praktiserende dyrlæger, som kommer på regelmæssige besøg og tilkaldes efter behov. De dyrlæger kan dog have svært ved at have fingeren på pulsen i forhold til ny viden, lovgivning, opdateret velfærd for dyr osv.

- Vi zoo-dyrlæger arbejder på sin vis med samme problematikker som en dyrlæge i praksis, men samtidig har vi aspekter af vores arbejde, som er helt anderledes. Vi arbejder meget med smittebeskyttelse, sygdomsforebyggelse og lovgivning. Derudover arbejder vi typisk med mange flere arter end en dyrlæge i praksis, som hver skal have deres egen tilpassede bedøvelse, måske har deres egne sygdomme, specielle behov for korrekt fordring osv. Så der er simpelthen så mange steder, man kan opleve at komme til kort, og på områder som en almindelig dyrlæge intet ved om, forklarer GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge.

Derfor er den nordiske konference vigtig for dyrlægerne; 

- Det giver mulighed for at mødes og sparre kollegialt. Vi kan være meget isolerede i hver vores zoo, men når vi ses i hvert fald en gang om året til den nordiske konference, bliver det lettere at gribe telefonen og ringe til hinanden i løbet af året, hvis vi søger sparring eller rådgivning om særlige problematikker, sygdomme og behandling. Vi har nemlig heller ikke komplet viden om rigtig mange af vores arter, og der er det guld værd at tale med en kollega, som har stået i samme situation, og har et bud på en løsning.

En konference efter bogen
Ditte-Mari Sandgreen har brugt det seneste halve år på at planlægge konferencen, som løb af stablen over fire dage. Alt forløb planmæssigt med spændende faglige oplæg i konferencelokalet, rundture i zoo hvor deltagerne blandt andet så GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlægeklinik og flere anlæg til dyr. Og aftenerne blev brugt på socialt samvær og hygge – plus lidt ekstra faglig sparring, når nu muligheden var der.

-   Det gik rigtig godt. Der var god stemning, og deltagerne blev klogere, så det var en stor sejr. Vi glæder os til næste år, smiler dyrlægen.

Konferencen blev afsluttet med, at Ditte-Mari Sandgreen blev valgt som forperson for Nordic Zoo and Wildlife Veterinary Group.
Næste års konference skal holdes i Kolmården Zoo i Sverige.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA runder sæsonen af med tredjehøjeste besøgstal nogensinde
30. oktober 2024
Søndag den 27. oktober satte GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA punktum for endnu en sæson. Parken opnåede sit tredje…
Er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA årets dyrepark 2024?
25. oktober 2024
Igen i år er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA nomineret til Børn i byen Prisen i kategorien Årets Dyrepark 2024. Du…
Parken er pyntet og klar til efterårsferien
12. oktober 2024
Der har været nok at se til i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i disse dage. For traditionen tro er der blevet pyntet op til…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.