Nu er kæmpeodder-ungerne en måned gamle
Den 9. april var det præcis en måned siden, at to små kæmpeodderunger kom til verden i GIVSKUD ZOO. Ungerne er det andet kuld for forældrene Frieda og Saro. Første gang, for ca. 1½ år siden, fik de kun én levende unge, som dog desværre døde af lungebetændelse efter kort tid.
Endelig den 9. marts fødte Frieda igen. Denne gang kunne vi på videooptagelserne se først én unge ca. kl. 2 om natten og ca. kl. 6 endnu en unge. Efterfølgende blev odderhuset lukket helt af, og dyrepasserne går kun derind en ad gangen for at fodre. Og der bliver kun skiftet træuld i den ene af de to redekasser, når odderfamilien ligger og sover i en redekasse i den anden ende af anlægget.
Ro er påkrævet
Det lyder måske lidt drastisk sådan at lukke odderhuset helt af for både gæster og ansatte, men der er en rigtig god grund: får odderne ikke ro, dør ungerne. Er forældrene stressede på grund af uro og forstyrrelser, har moren ikke ro til at give ungerne mælk og flytter meget rundt på ungerne. De bliver måske også taget med i vandet alt for tit, hvilket kan give infektioner og svækkede unger, som til sidst dør.
Man risikerer også, at ungerne ligger i en våd hule og derved fryser og får infektioner. Derfor er det vigtigt, at forældrene har mulighed for at flytte ungerne til en tør hule. Dette er netop muligt i GIVSKUD ZOOs meget store odderanlæg med flere redekasser.
Ind til for få år siden døde rigtig mange kæmpeodderunger i zoologiske haver, formentlig af de ovennævnte årsager. Men i dag er man blevet klar over, hvilke ting man skal være opmærksom på, både når man bygger nye anlæg, men også når odderne så rent faktisk får unger.
Her går det godt
Ind til videre trives ungerne i GIVSKUD ZOO godt. Dyrepasser Christina V. Koldbæk fortæller:
- De vokser rigtig hurtigt! Jeg har været væk fra dem i fem dage, og kan tydeligt se, at de er blevet større bare på de få dage.
En vigtig grund til, at det går bedre denne gang end med den første unge, er nok, at far Saro er mere afslappet, og lader Frieda klare tingene. Frieda er jo nu også mere erfaren. Kæmpeodderne kan dog ikke kaldes blide forældre i deres omgang med ungerne. Allerede få dage gamle blev ungerne taget med på svømmeture, selv om kæmpeodderunger først selv kan svømme, når de er ca. to måneder gamle.
I den første tid får ungerne kun mælk hos deres mor, men når de er 8 - 9 uger gamle vil de andre i flokken begynde at tilbyde dem bløde stykker fisk. De begynder rigtigt at spise fisk, når de er 10 - 12 uger gamle og i en alder af cirka 17 uger, er det slut med at få mælk fra deres mor.
Oplev ungerne
Som nævnt er vi nødt til at give kæmpeodderfamilien ro i den første tid. Men vi forventer at åbne anlægget for publikum om en måned eller to. I starten vil der formentlig kun blive adgang for mindre grupper ad gangen, så vi kan se, hvordan forældrene reagerer. Når vi kommer til sommeren, burde ungerne være store nok til at kunne boltre sig i "floden" i det store udendørsanlæg sammen med deres forældre.
Trusler i naturen
Uro er også en trussel for kæmpeodderunger i naturen i Sydamerika, hvor menneskelig aktivitet for eksempel i form af sejlads på floderne, får odderne til at flytte rundt mellem familiens ofte mange huler i deres territorium. I naturen lurer der imidlertid også andre farer: kaimaner, som er små krokodiller, kan godt finde på at æde kæmpeodderunger. Man ved, at familiegrupper derfor kan finde på at angribe kaimaner i et forsøg på at dræbe dem eller jage dem væk fra området.
Piratfisk kan formentlig også finde på at æde kæmpeodderunger, og man har endda set ar på voksne oddere, som kunne tyde på at piratfisk har "taget en bid". Ellers er det formentlig kun pumaer og jaguarer, der æder voksne kæmpeoddere. Hvor mange unger, der dør i naturen, ved man ikke.