Ny ulvetæve
Sidste år var der ingen hvalpe hos ulvene i GIVSKUD ZOO. Alfatæven Heidi havde rundet de 12 år og var derfor sandsynligvis ikke længere fertil. Det var ved at være tid til at få en ny tæve. I GIVSKUD ZOO har vi den nordvestlige underart af canadiske ulve (Canis lupus occidentalis), som kun holdes i 19 europæiske zoos. Det gør, at det set ud fra et genetisk synspunkt, ikke er så lige til at finde passende nye dyr til flokken. Vores zoolog havde længe været på udkig efter nyt tæveblod, og i efteråret 2015 lykkedes det at finde Heidis afløser i Mulhouse Zoo i Frankrig. GIVSKUD ZOO kan derfor fortsat vise denne særlige ulveunderart, og forhåbentlig vil anlægget igen komme til at huse et kuld hvalpe.
Først alene, så sammen
Den nye ulvetæve ankom til GIVSKUD ZOO i december 2015, kort før jul. Hele anlægget blev sat i karantæne, og den første uges tid fik hun den ene halvdel af ulveanlægget for sig selv for at få ro til at se de nye omgivelser an. Efter en uge blev alfahannen lukket over til hende. For hvis han accepterede hende, ville de andre ulvehanner også gøre det, og han ville kunne beskytte hende mod de andre ved sammenlukningen. Det har vist sig, at alle ulvene har taget godt imod Alsace, der også har gjort det nemt for sig selv ved at underkaste sig alfahannen med det samme.
Let at kende
Den nye tæve har fået navnet Alsace - inspireret af hendes oprindelse i Frankrig. Hun er årgang 2015, og altså stadig en meget ung ulv. Det gør hende også nem at genkende blandt flokkens andre ulve: Hun er lidt mindre end de andre, og så er hendes pels stadig meget mørk. De nordvestlige canadiske ulve er nemlig kulsorte ved fødslen og bliver så mere og mere grå med alderen.
Snart hvalpe?
Flokken i GIVSKUD ZOO består nu af fire brødre og en tilført tæve. Dette er atypisk i forhold til i naturen, hvor en ulveflok typisk tæller 5-12 dyr, som alle er tæt knyttede til hinanden, idet alfaparret er forældre til resten. Da den nye hun er eneste tæve, vil hun naturligt danne par med den øverst rangerende han, blive alfatæve og forhåbentlig mor til de næste generationer af ulve. Vi har allerede set tegn på brunst hos den unge hun, og vi har også observeret flere parringer. I naturen ville en så ung ulv være for ung, men i fangenskab oplever man ofte at dyrene hurtigere bliver kønsmodne. Så måske der venter ulvehvalpe i GIVSKUD ZOO allerede i år.