Nyfødte i vinterkulden
Foråret er som udgangspunkt højsæson for fødsler i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Ifølge parkens biolog Kim Skalborg Simonsen er naturen så smart indrettet, at dyreunger kommer, hvor det er mest praktisk.
Dermed ikke sagt at der ikke fødes unger på andre tidspunkter på året. For det gør der. Også om vinteren.
- Nogle dyr lever på den modsatte halvkugle af jorden, og det kan give fødsler i modsatte årstid af, hvor de kommer fra. Andre dyr føder uafhængig af årstid i naturen, og så bliver det også sådan her i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA. Her i de seneste kolde uger og måneder er der kommet unger til blandt andet hos bongoerne, gemsbokkene og guanakoerne. Bongoerne og gemsbokkene stammer fra Afrika, hvor der jo er en del varmere end her i Danmark. Alligevel kan ungerne sagtens overleve, og det skyldes rettidig omhu og vores management, fortæller biologen og tilføjer:
- I naturen er dyrene tilpasset det klima, de lever i. Men her i parken er dyrene under opsyn, og hvis det er nødvendigt, kommer de i stald for natten. Og på de rigtig kolde dage får de kortere lufteture og kommer så ind i stalden igen og får varmen. Det er vigtigt for os at give dyrene frisk luft hver dag, men nogle dage er det nødvendigt at begrænse tiden ude i kulden. Dyrepasserne holder nøje øje med temperatur og chill-faktor og tilpasser løbende pasningen af dyrene ud fra det. Samtidig har dyrene den fordel, at her i parken er der garanti for mad hele året, så på den måde er der ikke nogle ”forkerte” tidspunkter at blive født på i forhold til sæson.
Smart indrettet natur
Ifølge biologen er naturen nemlig så smart indrettet, at dyr normalt får unger på bestemte tidspunkter for at sikre overlevelse.
- Hvis vi for eksempel kigger på ulve, så kommer de typisk i brunst omkring februar, og så kommer ungerne et par måneder efter. Det betyder, at de fødes om foråret, og så har de sommeren og efteråret til at tage næring til sig og vokse sig stærke, så de kan klare de kolde vintermåneder, siger Kim Skalborg Simonsen.
For de hvidhalede gnuer handler fødselstidspunktet især om at beskytte sig mod rovdyr.
- I gnuflokke bliver kalvene født, mens der er mest mad, og ovenikøbet også indenfor ganske få dage. Men når der kommer unger, er det også som en buffet for rovdyr som løver. Ved at ungerne fødes samtidig, er buffeten så stor, at løverne ikke kan nå at tage alle. Og dermed vil der være nogle, der overlever og vokser op, så de kan sikres flokkens overlevelse, siger biologen.
Ungerne trives
De unger, der er født over vinteren 2020/2021 har alle overlevet de første uger, hvor ungerne ellers er mest skrøbelige og sårbare. Så biologen mener, at gæster vil kunne se ungerne til foråret – dog i en noget større udgave.
Selvom ikke alle vinter-unger i parken stammer fra kolde egne, kan de alligevel godt give den gas i det danske vintervejr.
- Da vi fik snevejr for nylig, blev vores lille gemsbokkalv lukket ud for allerførste gang. Ungerne tilbringer normalt de første uger i stalden, til de kan følge med mor rundt. Men her var det mor, der ikke kunne følge med kalven; han drønede nemlig rundt på hele savannen og inspicerede området og undersøgte sneen. Så dyrene lader til at trives selv om det er lidt koldere end hvor de kommer fra i naturen, siger Kim Skalborg Simonsen.