14. februar 2018
GIVSKUD ZOOs to røde pandaer viser tegn på brunst. Det glæder deres faste dyrepassere, fordi det trods forskellige indsatser ikke er lykkedes at få unger i parken i mange år.
De har siddet tæt sammen på grenene i deres anlæg, og de har lavet anderledes lyde, end de plejer. GIVSKUD ZOOs to røde pandaer, Fox og Rouky, viser tydelige tegn på brunst. Så det har givet håb om unger i nær fremtid.
- I naturen lever røde pandaer alene, og de mødes kun med andre under brunst. Vores røde pandaer opholder sig normalt også i hver sin del af anlægget. Men nu sidder de lige op og ned ad hinanden. Så vi håber, at det betyder, at der snart kan komme unger, siger dyrepasser Francois Lemonnier, som er den ene af de faste dyrepassere hos de røde pandaer.
Ingen unger i årevis Generelt har avlen med de røde pandaer været udfordret i mange år. Det er 13 år siden, at der sidst blev født en rød pandaunge i GIVSKUD ZOO. Men desværre overlevede den ikke, fortæller dyrepasser Jette Nørgaard, som også passer de røde pandaer.
- Jeg mødte ind og opdagede, at der var født en lille unge, men at moren desværre var død. Så selvom vi ikke vil håndopflaske unger, blev direktør Richard Østerballe og jeg enige om, at jeg skulle prøve at tage ungen med hjem og se, om den kunne overleve, fordi arten er så truet, siger dyrepasser Jette Nørgaard og fortæller videre:
- Jeg havde ungen med hjem i en vaskebalje. Den var blødt pakket ind og lå under en varmelampe. Og så forsøgte jeg at made den med modermælkserstatning til killinger - både med minisutteflasker og sprøjter. Den tog imod lidt, men den stod ikke til at redde og døde hurtigt.
Har prøvet alt - uden held Udfordringerne med at avle med de røde pandaer i GIVSKUD ZOO fortsatte. Dyrepasserne har ellers afprøvet mange forskellige tiltag for at optimere betingelserne for, at pandaerne ville yngle.
- De røde pandaer er selektive i deres valg af partner, så vi har prøve mange kombinationer med forskellige hanner og hunner. Vi har også prøvet med varieret kost. Anderledes indretning i deres anlæg og redekasser. Vi har prøvet at lukke dem ind for vinteren, prøvet at holde dem ude. Vi har prøvet alt, men uden held, siger Francois Lemonnier.
Han kan ikke sige, hvorfor det så måske lykkes nu. Men det kan muligvis skyldes, at parkens nuværende par er en god kombination. Hannen, som ikke er så gammel, har måske bare ikke været moden nok før nu.
- I min tid i parken er det aldrig lykkes at komme så tæt på med at yngle hos de røde pandaer. Så hvis der kommer unger, vil det være en stor begivenhed, siger Francois Lemonnier.
Håber på unger til sommer Jette Nørgaard og Francois Lemonnier håber, at der snart kommer nye unger til, og at de vil overleve.
- Det er en truet art, og der er ikke så mange dyr tilbage i naturen. Så det er vigtigt, at der arbejdes med avl hos de røde pander i zoologiske haver, siger de.
Hvis alt går vel, og hunnen Fox bliver drægtig, vil der kunne komme en eller flere unger i starten af juni måned.