lukket

Parkens strudsefugle vaccineres

25. november 2020
Udbrud af højpatogen fugleinfluenza i Danmark er meget alvorligt og har fået betydning for fuglene i GVISKUD ZOO – ZOOTOPIA.

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen har fået et særligt fokuspunkt på sin opgaveliste i denne tid. Udbruddet af højpatogen fugleinfluenza i Danmark betyder, at parken er nødt til at iværksætte visse foranstaltninger for at beskytte fuglearterne.

- Vores fugle kan også smittes, så det er klart, at vi tager det meget alvorligt og overholder lovgivningen fra Fødevarestyrelsen. Derfor er vores fugle er under tag, så de er beskyttet efter reglerne, siger dyrlægen.

Strudsefugle er undtaget
Mens de forskellige ara-arter er under tag, er der dog en gruppe, der er undtaget, når det kommer til at være lukket inde.

- Vores strudsefugle trives ikke med at være lukket inde i en stald eller et mindre overdækket udeareal. De bliver stressede, slås om territorie og dominans, hvor de får sår og skrammer. Og det er slet ikke optimalt for deres trivsel, så dem er vi nødt til at give mere plads, forklarer Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Derfor har vi søgt og fået dispensation til at vaccinere vores strudsefugle mod fugleinfluenza, så de kan gå ude uden overdækning.

Ikke en ufarlig proces
Selve vaccinationsprocessen er ikke uden risiko for fugle og personale, og det kræver, at dyrepasserne passer godt på.

- Det er klart, at en stor struds kan gøre skade på os med sine kraftige spark og store negle. Og også en sydamerikansk nandu på 20-30 kg er overraskende stærk og kan hurtigt gøre skade på et menneske. Så derfor foregår selve vaccinationen så sikkert og hurtigt som muligt; dyrepasserne holder kortvarigt de store fugle mod en væg eller anden fast flade i stalden, så strudsene ikke kan sparke os, mens jeg giver dem et hurtigt prik i musklen. Ligesom ved en vaccination af hund eller kat, er det overstået på 30 sekunder, og både fugl og personale slipper helskindet fra vaccinationen, fortæller dyrlægen.

Vaccinationen skal ske to gange med tre til fire ugers mellemrum som andre vacciner. De holder i cirka et år, hvorefter fuglene skal genvaccineres, hvis det er nødvendigt.

Holder øje med alle fugle
Udover at holde øje med GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs egne fugle, er både dyrlæge og dyrepassere meget opmærksomme på de vilde fugle, der kommer forbi.

- Søerne på savannen er tømt, så vi ikke lokker andefugle til parken lige nu. Og finder personalet nogle syge eller døde fugle på vores område, kontaktes jeg for at tage stilling til, om det kunne være et tilfælde af fugleinfluenza. Men indtil videre er vi sluppet for sygdom, og vi håber, at det fortsætter, siger Ditte-Mari Sandgreen.

Sidst, der var alvorlige udbrud af højpatogen fugleinfluenza i Danmark, var i 2006 og 2016.



Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA runder sæsonen af med tredjehøjeste besøgstal nogensinde
30. oktober 2024
Søndag den 27. oktober satte GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA punktum for endnu en sæson. Parken opnåede sit tredje…
Er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA årets dyrepark 2024?
25. oktober 2024
Igen i år er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA nomineret til Børn i byen Prisen i kategorien Årets Dyrepark 2024. Du…
Parken er pyntet og klar til efterårsferien
12. oktober 2024
Der har været nok at se til i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i disse dage. For traditionen tro er der blevet pyntet op til…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.